Hunjavica - Kijavica


Kijavica - Hunjavica
Ljekovito bilje - Liječenje kijavice (hunjavice)
  1. Najprostiji lijek protiv hunjavice - curenja iz nosa: na žeravici ili rešou pali se kora od kruha i taj dim uvlači u nosnice nekoliko puta dnevno po 2-3 minute. 
  2. Cvijet lipe - 4 jedaće žlice, kamilice - 3 jedaće žlice, nane - 4 jedaće žlice. Zajedno dobro promiješati. Od te mješavine 2 jedaće žlice preliti s 2 decilitra ključale vode, ostaviti poklopljeno 10-15 minuta, zatim ocijediti, dodati soka od pola limuna. To se toplo pije triput dnevno prije jela. Još je bolje ako se pije svaki sat-dva po nekoliko gut­ljaja. 
  3. Bijeli sljez - korijen i list, islandska mahovina i list podbjela - sve u jednakim dijelovima. Dobro promiješati. Od te mješavine uzeti kako je to pod 2 navedeno. 
  4. Jedaću žlicu sitno isjeckane biljke gospina plašta (Alchemilla vulgaris) stavimo u 3 decilitra vruće vode i pustimo da kuha 2-3 minute. Tada stavimo na stranu i pustimo da poklopljeno stoji 10-15 minuta. Nakon toga ocijedimo, me­dom zasladimo i toplo pijemo triput dnevno po šalicu. Na­ročito je to dobar lijek protiv temperature i ženskih bolesti. 
  5. Bazgovog cvijeta - jedaća žlica - kuha se u 3 decilitra vode 25-30 minuta. Čaj se pije topao dvaput dnevno. Vrlo je dobar protiv prehlade, plućnog katara i promuklosti. Za vrijeme trajanja bolesti ne smije se jesti ništa hladno, kiselo, ni voće, a niti boraviti u hladnim prostorijama. 
  6. U malu čašu nalije se rakija u kojoj se rastopila kavena žlica soli. Na šibicu se namota vate, umače u rastvor i nastoji što dublje ispirati nosnice.