Kurkuma - Čudo prirode (začin)


Kurkuma
Kurkuma (začin)


Kurkuma je jedan od najmoćnijih prirodnih lijekova. Aktivni ljekoviti sastojak u kurkumi se zove kurkumin. Kurkuma se koristi u Indiji već tisućama godina kao začin i prirodna boja. Kurkuma daje jelima lijepu žutu boju i ugodnu aromu, a osim toga služi kao prirodni antibiotik, prevencija raka,  za čišćenje jetre i krvi, protiv artritisa i reume, zacjeljuje rane i brzo obnavlja povrijeđenu kožu.  Medicinska svojstva ovog začina postepeno su se razotkrivala tokom stoljeća. Već odavno je izvjesno da kurkuma posjeduje anti-upalna svojstva, ali nedavna istraživanja su pokazala da je kurkuma - pravo čudo prirode. Potvrđen je blagotvorni učinak kurkume kod mnogih bolesti od raka do Alzheimerove bolesti.

12 razloga zbog kojih vrijedi koristiti kurkumu:

  1. posjeduje antibakterijska svojstva, korisna je za dezinfekciju rana i opekotina
  2. prevencija mnogih vrsta raka
  3. smanjuje rizik od dječje leukemije
  4. čisti jetru na prirodan način
  5. štiti od Alzheimerove bolesti
  6. prirodni je lijek protiv bolova
  7. regulira metabolizam i potpomaže u mršavljenju
  8. ima anti-upalna svojstva
  9. već odavno se koristi u Kini kao lijek protiv depresije
  10. zbog svojih anti-upalnih svojstava prirodan je lijek protiv artritisa i reume
  11. ubrzava zacjeljivanje rana i brzo obnavlja povrijeđenu kožu
  12. potpomaže u liječenju psorijaze i drugih upalnih bolesti kože

Kurkuma se može koristiti u prahu ili kapsulama, a može se nabaviti skoro u svim trgovinama. Zapravo glavni sastojak kurkume - kurkumin je osnovni borac u liječenju i prevenciji karcinoma. Najbolje djelovanje ima na rak debelog crijeva, tankog crijeva, želudca, jetre, prostate, dojke i jajnika. To djelovanje je bazirano na dva procesa koji su nužni za preživljavanje stanica raka:

Apoptoza - stanice raka izbjegavaju apoptozu ili samouništenje stanica, što im kurkumin ne dozvoljava. Kurkumin se ovdje ponaša kao pametni lijek djelujući razorno samo na stanice raka.

Angiogeneza - kurkumin spriječava stvaranje novih krvnih žilca angiogenezom prekidajući time tumorima dovod hrane (energije) tako da tumori slabe i ugibaju. Kurkuma izbacuje kortikosteroide

Znamo da nam je klasična medicina za sve upale, bolove i otekline (edemi) davala kortikosteroide (Medrol i sl.) koji su doista pomagali ali uz visoku cijenu posljedica. Kurkuma (kurkumin) rješava te poteškoće učinkovito, prirodno i bez posljedica.

Mehanizme upale smo već ranije opisali, a sada vam predstavljamo procese rješavanja boli: kurkuma ima moć oduzimanja tzv. supstance P nervnim završecima. ’Supstanca P’ je upravo prijenosnik boli. Upravo upale prethode stvaranju boli i one su uzročnici aktiviranja imunog sustava kod autoimunih bolesti (CRP), kurkuma (kurkumin) koči sintezu loših prostaglandina (PGE2) koji su medijatori boli. Kurkumin također potiče nadbubrežne žlijezde da oslobode hormon kortizon koji je zadužen u tijelu da kontrolira upalne procese i bol. Nadamo se da će kurkuma izbaciti zloglasne kortikosteroide i uspostaviti prirodnu ravnotežu u organizmu bez posljedica.

Kurkuma liječi slijedeće bolesti:
upalne bolesti - reumatske, reumatoidni artritis, artritis, psorijazu, ekceme, astmu, autoimune bolesti, bursitis i tenditis, čireve, čukljeve, glavobolju, bol, gljivične infekcije, jedan od najboljih je čistača jetre i mikroflore u crijevima, kamen u žući i bubrezima, snižava znatno kolesterol (moždani i srčani udar), oticanje, protiv depresije,  dobro djelovanje kod liječenja raka, kao i prevencije (rak prostate, dojke i jajnika), najbolji prirodni preparat kod raka debelog crijeva, tankog crijeva, želudca i mjehura, prirodni je lijek protiv bolova, zacijeljuje rane i djeluje na štitnjaču.

Prstohvat kurkume možete dodati u rižu, jela od povrća, tijesto za palačinke, juhu. Kurkuma će dati jelu lijepu zlatno-žutu boju i ugodnu aromu raznim tjesteninama.