Dijete

Ljekovito bilje - Dijete

Djeca - rahitična
Rahitičnu djecu treba kupati u vodi u kojoj se kuhao ječam. Kg ječma treba kuhati 15 minuta u 5 litara vode zatim uliti u kadu gdje je već pripremljena voda za kupanje. 


Dojenče ako povraća
  1. U uzavrelo mlijeko stavi se malo kvasa i dobro promi­ješa. Toplo zaviti u krpu i položiti kao oblog na želučić. To se ponavlja nekoliko dana. Paziti da se dijete ne prehladi. Dojenče treba zaviti u tople pelene. 
  2. U 300-400 grama vode staviti žlicu meda i prokuhati. Od toga djetetu dati svaka pola sata po malenu kavenu žlicu ili nepunu žlicu šećera u prahu. Na želučić staviti mlačni oblog od pola vode i pola octa. Oblozi se svaki sat mi­jenjaju.
Djeci dajte pravi pčelinji med 
Za razvoj dječjeg organizma potrebno je mnogo šećera. Invertni šećer (sadržan u medu) mnogo je zdraviji za djecu jer ga probavni organi ne moraju prerađivati. Ako su medom hranjena, slabunjava i mršava djeca brzo se oporavljaju. Med u svom sastavu ima kalcijuma, fruktoze, glikoze i drugih mineralnih soli koje su potrebne za dječji razvoj i njegovo zdravlje. Med također povoljno djeluje i protiv rahitičnosti kod djece. Naročito u kombinaciji s rib­ljim uljem koje u tom slučaju (mješano medom) postane ukusno - dijete ga rado prima i napreduje.

Pomognimo rast djeteta
Ukoliko nije prekasno možete bez straha učiniti slijedeće: sirove ili kuhane goveđe kosti, zdrave životinje, spalite na bukovom drvu tako da budu posve crne. Te kosti sameljite u prah ili stucite u avanu. Taj prah se uzima na vršku noža za vrijeme jela. Svaki dan pojesti u veličini lješnjaka svježeg kvasca. Dva puta tjedno treba jesti goveđi odrezak koji neka u sredini bude nedopečen. Ujutro i navečer tjelovježba: leći na leđa, rukama podići tijelo da prosto visi u zraku. U ta­kvom položaju gimnasticirati tijelom i nogama.

Gliste kod djece i odraslih
  1. Preslice, božjeg drvca - po 2 jedaće žlice, bijelog luka -6 češnja (kriški češnjaka) sitno isjeckanog. Zajedno pro­miješati, preliti sa decilitrom ključale vode, i od te mješa­vine natašte neprekidno 6 dana uzimati pola jedaće žlice. 
  2. Manju glavicu crvenog luka ili 6-8 kriški (češnja) bije­log luka skuhati u šalici mlijeka i preko dana nekoliko puta jesti. To treba ponoviti nekoliko dana. 
  3. Na ribežu se izriba sirova mrkva, iscijedi sok i to po­miješa sa medom. Više puta dnevno pojede se po 1 jedaću žlicu. 
  4. Ukoliko se radi o sitnim nametnicima, koji se obično nalaze pri zadnjem crijevu - čmaru, njih se može odstra­niti klistiranjem. Čmar se namaže uljem ili mašću. Čmar odnosno zadnje crijevo ispire se sokom od bijelog luka, ili toplom vodom u koju se stavi malo octa ili limunova soka, ili jak čaj od povratiča. Ispiranje zadnjeg crijeva vrši se i na taj način da se prethodno crijevo opere mlakom vo­dom i poslije toga ispire. Dvije jedaće žlice čaja od povratiča prelije se sa tri decilitra ključale vode. 
  5. Također se može preporučiti čaj od korijena valerijane. Pije se malu šalicu tekućine svaka dva sata. 
  6. Dvije-tri glavice bijelog luka sitno izrezati i staviti u hladnu vodu. Osam dana treba piti prije doručka. 
  7. Protiv glista je vrlo dobar povratič (Tanacetum vulgare). Efikasan je i protiv najsitnijih čak od pola milimetra. Na 300 g vode stavi se žlica cvjetnih glavica. Pola se popije uju­tro natašte, a pola prije spavanja. 
  8. Gliste se uglavnom pojavljuju kod djece. Najefikasnije sredstvo protiv glista je bijeli luk. Svako jutro natašte po­pije se šalica mlijeka u kojem se kuhalo nekoliko kriški usitnjenog bijelog luka. Dakle svako jutro natašte pol sata prije jela. Kura traje 14 dana. 
  9. Ako vam djeca imaju gliste ili sitne crviće, uzmite gla­vicu crvenog luka, sitno isjeckajte, stavite u pola litre vode ili litru vode, već prema veličini glavice luka. Taj luk dajte da piju više puta dnevno po dva-tri gutljaja. 
  10. Svako jutro skuhati lončić mlijeka u koji se nareže nekoliko kriški bijelog luka. Kura traje 14 dana. 
  11. Uzeti po 2g pelina (prašak) i slatkog korijena (prašak) te 1 g aniša (prašak). Sve to pomiješati i staviti u pekmez i uzimati izjutra 5-6 dana.