Anemija - Slabokrvnost

Anemija

  1. Većinom su znaci očiti: bljedoća, slabost, umor, česta glavobolja, slaba probava i pomanjkanje apetita. Bolesnik, ako je moguće neka miruje i živi na planinskom zraku, jer se krv u planini mnogo više obnavlja. Hrana neka je la­gana, okrepljujuća i izdatna sa dosta voća, koje treba jesti prijesno kako bi tijelo dobilo dovoljno željeza, vitamina i raznih mineralnih soli. Piti domaće čajeve, mnogo prije­snog mlijeka, voćne sokove i čašu zdravog vina ili piva radi bolje probave. 
  2. Svako jutro natašte treba pojesti jednu do dvije ja­buke, obilno zaslađene s pravim pčelinjim medom (ne in­dustrijskim). Kao zajutrak dalje uzeti dobro istučen žuma­njak jednog jajeta s nekoliko kapi dobrog konjaka. Zatim nekoliko odrezaka na brzinu ispečenih jetrica na jednu i drugu stranu, sredina neka ostane polusirova. Uz jetrica salata maslačka, matovilca, radića ili lista mladog špinata. Treba jesti hranu bogatu bjelančevinom: grah, grašak, golubinje meso, jetra, jarebice, kečige, patku, ovčetinu, pastrmu, rajčice, sardele; sir punomastan, tunjevinu i zečevinu.
  3. U šalici mlijeka skuha se jedaća žlica pravog meda. Ponavlja se dulje vremena. Uzima se svaki dan natašte. 
  4. Osam komada svježih (dobro opranih) jaja stavi se staklenku ili u drugu prikladnu posudu. To se zalije limu­novim sokom tako da su jaja prekrivena. Treba ostaviti 2-3 nedjelje da stoji. Limunov sok rastvorit će ljuske jaja. Tada se sve zajedno procijedi, doda litra konjaka, kg še­ćera i ostavi da stoji 8 dana. Uzima se 1-2 čašice sat-dva poslije doručka. 
  5. Ovaj recept poslao mi je Š. J. iz Knina. »Kod nas je 30 godina bolovala M. G. od teške anemije. Obilazila je naj­bolje specijaliste po cijeloj našoj državi. Svi su joj rekli da lijeka nema. Nakon toga potužila se, danas već pokojnom, Don Jeri Aniću u Šibeniku. On joj je prepisao ovo: U dvije litre naravnog žutog vina stavi se 1—2 žlice željeznih stru­gotina (sa tokarske klupe), komad korijena od srčenjaka (Polygonum bistorta) koji u planini raste i malo kore od šipka, zajedno s plodom Granatum punica (raste u Dalma­ciji). Bocu treba dobro zatvoriti i svaki je dan protresti i okrenuti da se dobro promiješa. Boca treba da stoji 40 dana. Nakon 40 dana procijedi se i od tog lijeka uzima se triput dnevno po žlicu. S ovim lijekom potpuno se izlije­čila.
  6. U dvije litre crnog vina stavi se 200 g suhog lišća ko­prive žare, ubrane u proljeće. To se ostavi 24 sata da stoji. Nakon 24 sata vino je već za upotrebu. Od tog vina pije se čašicu svako jutro natašte i navečer prije spavanja. Kura traje dulje vremena. 
  7. Lišće koprive (nabrano u proljeće) 20 g, šćavela ili ki­selice, bokvice po 10 g - stavi se na litru vode. To se 12 sati kvasi, a zatim 10 minuta kuha sa 2—3 žlice meda. Po­tom se ostavi 20 minuta poklopljeno da stoji. Nakon toga se ocijedi. Pije se više puta dnevno po kavenu šalicu. Ovaj čaj ne samo da stvara krv nego pospješuje probavu, otkla­nja uzrujanost i nesanicu. 
  8. Uzeti muške i ženske bokvice u podjednakom omjeru i kunice (stolisnik) - koliko njih. Oprati u hladnoj vodi i stucati dobro u avanu. Nacijediti ovoga soka 3 žlice. Pije se ujutro pola sata nakon što se uzela mala žlica pčelinjeg mliječa.
  9. Crnog sljeza korijen usitnjen — 40 g staviti u litru bi­jelog vina da stoji 14 dana. Nakon toga se ocijedi i pije tri­put dnevno po čašicu.
  10. Treba jesti slaninu i piti crno vino.
  11. U dva decilitra toplog mlijeka istisne se sok jednog limuna i žlica meda. Pije se svako jutro natašte duže vre­mena.
  12. Šaku mladih lisnih pupoljaka koprive prokuhati 15 minuta u jednoj litri vode. To piti mjesec dana umjesto vode. Zimi se mogu upotrijebiti osušeni pupoljci ali samo pola šake.