Čaj od lipe

Ljekovito bilje,Biljni čajevi, Ljekovite trave, Zdrava hrana
Biljni čajevi - Čaj od lipe


Kada zamjenite kafu čajem od lipe, ubrzo ćete osjetiti smanjenje nivoa stresa. On je blag relaksant, posebno efikasan kod nervne napetosti. 

Lipa je lijek za mnoge bolesti. Aromatični napitak od cvijeta lipe nezaobilazno je prirodno sredstvo za smirivanje i opuštanje, jača odbrambene snage organizma, blagotvorno deluje na  kardiovaskularni sistem, a koristi se i kod povišene temperature.

Mnoge žene koriste lipu tokom menopauze za smanjivanje nervoze i problema sa snom.Čaj od lipe mogu da piju i djeca.Ukus poboljšajte sa kašikom meda.

Lipa dijeluje protiv stvaranja plaka na krvnim sudovima, kao i da blagotvrono dijeluje na koronarnu vazodilataciju, to jes širenje krvnih sudova, smanjujući tako rizik od srčanog udara.

Oprez se savjetuje osobama koje već piju lijekove za razređivanje krvi, koji se obično daju u terapiji za snižavanje pritiska i nakon moždanog udara, kao i druge lijekove za srce, jer lipa može da pojača njihovo dejstvo.

Lipa se preporučuje i za probleme sa jetrom, i to ne cvet, već unutrašnji deo kore, jer podstiče lučenje i protok žuči kroz jetru, na taj način je čisteći i na prirodan način je obnavljajući.

DOKAZANA LJEKOVITA SVOJSTVA ČAJA OD LIPE:
-snižava krvni pritisak,
-izuzetno dobar za ublaživanje bolova pri mokrenju,
-pospješuje znoj i mokraću,
-liječi od malokrvnosti,
-liječi od vodene bolesti,
-čisti krv i bubrege,
-čaj je izuzetno dobar za prehlade, kod gripe i kod bolesti dišnih organa,
-liječi od kroničnog i grčevitog kašlja,
-protiv grčeva,
-za umirenje ( opušta napete živce i daje dobar san),
-liječi od padavice,
-sprečava upalu pluća i dušnika,
-liječi od bubrežnih kamenaca,
-odstranjuje bore i pjege s kože lica,
-sprečava ispadanje kose,
-opekline i rane dobro je ispirati i oblagati čajem,
-pospješuje stolicu,
-i mnoga druga dobra svojstva ovog napitka.

ČAJ OD LIPE:
Čajnu žlicu biljke ili filtar vrećicu prelijte s 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procijedite i pijte svježe pripremljeni čaj.

Kuhajte 0,2 litre vode dok ne uzavre. Stavite 1 vrećicu. Ako se čaj ne nalazi u vrećicama onda stavite čajnu žlicu biljke lipe. Prelijete s kipućom vodom. Ostavite 10 – 15 min. Procjedite. Preporuča se piti ovaj napitak dva puta dnevno. Možete početi s ispijanjem ovog napitka blagog i ugodnog balzamičnog okusa.

LIPIN ČAJ KOJI OPUŠTA ŽIVCE: 
Daje dobar san, liječi od malokrvnosti, vodene bolesti, padavice, prehlade dišnih organa, kroničnog i grčevitog kašlja, ublažuje bolove pri mokrenju, čisti krv i bubrege, pospješuje stolicu, potiče izlučivanje znoje i mokraće pravi se čaj na slijedeči način:

Kuhajte 1 litru vode dok ne počne kipiti. Stavite 10 - 20 g cvijeta. Poparite cvijet s kipućom vodom.Ostavite 5 - 10 minuta i procjedite čaj. Nakon toga možete početi ispijanjem čaja s tim da ovaj čaj pije se triput dnevno po 1 šalicu, a ostatak tijekom dana umjesto vode.

ČAJ OD LIPE ZA ČIŠĆENJE KRVI: se priprema na slijedeči način:
Kuhajte 25 g lipova cvijeta u 2,5 dl vode dok se ne ukuha na polovicu, zatim dodajte mlijeku (kao i kavi) koja se kuhala, ali s 1 velikom žlicom meda (1 žlica na 1 šalicu), pijte po 1 – 2 šalice dnevno (pije se duže vrijeme).

LIJEK OD LIPE ZA SLABOKRVNOST, grčeve, smetnje na želucu i živcima.
3 – 4 mjeseca svakih 1 – 2 sata u toku dana popijete po 1 veliku žlicu vina, u kojem je 12 – 16 sati močeno 25 g lipova cvijeta s 1 velikom žlicom meda u 1/4 litri.

ČAJ OD LIPE PROTIV PROLJEVA
Kuhajte 1/2 litre vode dok ne počne kipiti. Sastavite mješavinu od: 30 g cvijeta lipe i kamilice, po 10 g petrovca, ružina cvijeta, šipka i dupčaca. Poparite 3 velike žlice mješavine kipućom vodom. Ostavite poklopljeno 1 sat. Procijedite čaj. Ovaj čaj pije se što topliji u toku dana.

ČAJ OD LIPE KOJI IZAZIVA JAKO ZNOJENJE
Pravi se zbog nazeba i grozničavog stanja. Kuhajte 1/2 litre vode dok ne počne kipiti. Sastavite mješavinu od: po 25 g cvijeta lipe, bazge i kamilice, 15 g pomoćnice (Solanumnirum) i 10 g bijele saponarije. Poparite 3 velike žlice mješavine kipućom vodom. Ostavite poklopljeno 1 sat. Procijedite čaj. Ovaj čaj pije se što topliji u toku dana.

ČAJ OD LIPOVE KORE
30-40g sitno iseckane kore se kuva u otvorenom loncu, u 1 litar vode, dok se količina vode ne smanji za pola, što je dovoljno za 1-2 dana korišćenja, iako poznati francuski fitoterapeuti Durafor i Lapraz preporučuju da se prvih nekoliko dana pije i do 3 litra ovog čaja umjesto vode a zatim da se nastavi sa po 1-2 čaše dnevno do izlečenja.