Poskokuša: Rakija koja nezakonito ‘liječi sve’!

Poskoke hvata golim rukama i žive ih ubacuje u domaću lozovaču
Poskokuša
Poskokuša

Za većinu ljudi zmija je odbojna i opasna životinja, ali ne i za Miroslava Zakariju iz Vinjana Donjih, koji poskoke hvata golim rukama i „flašira ih” - žive ih ubacuje u domaću lozovaču! Tvrdi da je njegova rakija, ili „poskokuša” kako je zove, najbolja na svijetu, jer liječi sve! Ali ne i probleme sa zakonom.

Poskok u lozovači! Šezdesetdvogodišnji Miroslav Zakarija iz Vinjana Donjih u Bosni i Hercegovini, blizu Imotskog, tvrdi da ima najbolju rakiju na svijetu. Zove se „poskokuša”, a njeni glavni sastojci su domaća lozovača i pet-šest poskoka. Po flaši!

Istina, nisu živi, ali su bili kada su ubačeni u rakiju, piše Slobodna Dalmacija. Poskoci su ljuti Miroslavljevi neprijatelji - već sedam godina ih hvata golim rukama i žive „flašira”. „Lozovača je od njihovog otrova promijenila boju. Boreći se sa alkoholom, zmije ispuštaju otrov i to je sada prava rakija ‘poskokuša’”, objašnjava Miroslav.

Poskok
Poskok

Kaže da rado daje svoju rakiju na ispitivanje i garantuje da liječi mnoge bolesti. „Vjerujem da liječi rak, reumu i da je dobra za prehladu. Jedino mislim da nije zdrava za jetru”, sugeriše Zakarija. Uprkos navodnoj ljekovitosti neobične lozovače, inspektori za zaštitu životne sredine posjetili su dom Miroslava Zakarije i oduzeli mu jednog živog poskoka i nekoliko flaša sa ubijenim zmijama. Protiv njega će biti vođen krivični postupak, zato što su ove otrovnice strogo zaštićene životinje.

(TIP/RTS.rs)