Šuljevi - Hemoroidi

Ljekovito bilje - Hemoroidi
Ljekovito bilje - Hemoroidi (Šuljevi)

Šuljevi - Hemoroidi:
Od šuljeva danas boluju mnogi muškarci i žene. Čini se  da je to bolest današnjeg suvremenog društva. Šuljevi uglav­nom napadnu završni dio debelog crijeva - čmara. Tu bo­lest može da izazove ne samo kronična tvrda stolica, nego i nutarnje bolesti: bolest jetre, trudnoća kod žena, prehrana itd. Šuljevi mogu da prikriju rak debelog crijeva. Poznat mi je slučaj da je građanin u Zagrebu dulje vremena liječen od  medicinskih kapaciteta protiv šuljeva: hladnom vodom i raz­nim lijekovima, sve dok se nije ustanovilo da boluje od raka na čmaru, a ne od šulja. Na žalost otkriće je došlo prekasno. To je očiti slučaj prikrivenog raka. 

  1. Cvijet divizme - 2 jedaće žlice, stolisnika - 4 jedaće žlice, list zimzelena - jedaću žlicu preliti s dva decilitra ključale vode. Ostaviti poklopljeno da stoji 10-15 minuta, zatim ocijediti, po želji zasladiti medom i piti toplo triput dnevno prije jela. 
  2. Kora mladog hrasta - jedaća žlica (ako nema kore, mo­že je zamijeniti hrastova babuška) preslice, bokvice ženske - po 2 jedaće žlice, stolisnika - 3 jedaće žlice. Ostalo kao pod 1. 
  3. List koprive žare, aniša - po 2 jedaće žlice, stolisnika - 3 jedaće žlice, pelina malu kavenu žlicu. Ostalo kao pod 1 s razlikom da se čaj ne zaslađuje. 
  4. Plod divljeg kestena se oljušti, njegova smeđa kora osuši i usitni. Od te kore stavi se u pola litre 96% jakog alkohola (špirit) 5 jedaćih žlica. Boca se začepi i ostavi 10 dana sta­jati. Dobro je bocu dnevno po koji put protresti. Od ove alkoholature uzima se 10 kapi dvaput dnevno s malo vode. Lijek uzimati 20 dana u mjesecu. 
  5. Vodopije (usitnjen korijen) čajnu žlicu preliti s 200 g ključale vode i ostaviti 15-20 minuta poklopljeno da stoji. Pije se nekoliko dana svako jutro natašte i prije spavanja po šalicu. Djeluje ugodno na stolicu što je od velike koristi kod šuljeva. 
  6. Šišarke od vječno zelenog čempresa - mala kavena žli­ca, pupoljaka od crne topole - mala kavena žlica. To se kuha 5 minuta u 2 decilitra vode i ispiru (klistiraju) šuljevi. 
  7. Zimzelena - jedaću žlicu, preslice - 5 jedaćih žlica. To se kuha u pola litre vode pola sata polako. Pije se triput dnevno po malu šalicu i ispire (klistira) dvaput dnevno istim uvarkom. 
  8. Kuhati šaku probrane pšenice koja se prethodno kvasila 10-12 sati. Kuhati tako dugo dok ne popuca. Ta pšenica stavi se u mlijeko i s mlijekom još jednom prokuha i sve pojede u dva obroka: prije ručka i večere. Kura traje 5-6  nedjelja - prema težini bolesti. 
  9. Korijen pirike sitno izrezan i u avanu istucan - 2 je­daće žlice - kuha se 3-4 minute u 3 decilitra vode. Taj čaj  treba piti kratko vrijeme prije jela triput dnevno po šalicu. 
  10. Korijen koprive žare, koja je ubrana u planinskim kra­jevima, Čim se ubere, sitno se isiječe i 20 jedaćih žlica metne u litru komove rakije i ostavi 10 dana stajati. Pije se ujutro natašte i prije spavanja po čašicu. Taj lijek liječi ne samo krvave šuljeve nego i druge nutarnje bolesti. 
  11. 1 kg vrbovih vršika s cvijećem stavi se u 5 litara vode i kuha polako u poklopljenom loncu 1-8 sati. Nakon toga se ocijedi, stavi u boce i dobro zatvori. Ta se tekućina pije 5 nedjelja triput dnevno po malu šalicu. 
  12. 10 g kopra preliti sa 2 decilitra vrele vode i 2 sata ka­snije u dva navrata popiti prije spavanja.
Zlatna žila:
Pariti se na vodi u kojoj su se kuhale grančice borovice. Sjediti na toj pari. Može se upotrijebiti dva dana (drugi dan samo podgrijati). Treba paziti da se bolesnik ne prehladi.

Temperature nutarnje i šuljevi: 
Bazge list 6-8 listova usitniti, malu žlicu kadulje i žlicu
meda preliti s 3-4 decilitra ključale vode i ostaviti poklop­
ljeno 10-15 minuta. Nakon toga se ocijedi i pije pola ujutro 
i pola prije spavanja.

Dijeta:
Hrana ne smije biti paprena, ljuta i sa začinom. Treba jesti što više voća, povrća u obliku salate s uljem i sokom od limuna. Voćni kompoti naročito su korisni. Piti voćne so­kove. Treba jesti kuhanu pšenicu koja se prethodno kvasila u malo vode, zatim je kuhati u pari sve dok ne popuca, a onda u šalici mlijeka prokuhati. Bavljenje i šetnja na svježem zraku, laka gimnastika također mnogo koriste.