Ozebline

Ozebline - Prirodan lijek 
  1. Protiv ozeblina na tijelu i člancima treba pripremiti ku­pelj od hrastove kore. 3-4 šake kore na 5 litara vode, kuhati 15 minuta i u toj vodi prati ozebline 10-15 minuta (svaku večer). Prije spavanja ozebline treba masirati maslinovim uljem, toplo zamotati i ići u krevet. 
  2. Na 2 kg bukovog pepela nalijemo 4-5 litara ključale vode. Zatim dodamo 100 g terpentinskog ulja i 70 g sirovog maslinovog ulja (dobije se od proizvođača po cijeloj Dalma­ciji). U toj vodi kupamo noge. Prije spavanja bolesne noge dobro izmasiramo glicerinom. Kupelj se ponavlja 8 dana. 
  3. Smrznuti krumpir treba zgnječiti i staviti na ozebline nekoliko večeri. Proći će i više se neće pojaviti. 
  4. Ako se ozebline dobro natrljaju sokom od krastavaca, to je siguran lijek. Dobro je za vrijeme sezone krastavce na­brati, uzduž prerezati i osušiti na suncu. Kad ih u zimi ustrebamo stavimo ih u mlaku vodu da omekšaju i stavimo u obliku obloga na smrznute dijelove tijela. 
  5. U pola litre vode stavi se 100 g usitnjene kore od mla­dog hrasta i kuha 15 minuta. U toj se vodi peru ozebline svaku večer prije spavanja. 
  6. Izdubi se rotkva ili repa, u tu udubinu nalije se pola ča­še maslinova ulja. Stavi se na ploču štednjaka i ostavi dok ne uzavri ulje u repi. Kad se ohladi, ulje se nalije u čašu ili prikladnu bočicu. Tim lijekom nekoliko puta dnevno maže se oboljelo mjesto. 
  7. Najbolje sredstvo protiv ozeblina je pravi pčelinji med kojim se ozebline namažu i gustom krpom povežu. 
  8. Kamforni alkohol (špirit) isto koristi ako se tim lijekom ozebline mažu svaku večer prije spavanja.