Trbušne i bubrežne bolesti

Prirodno liječenje biljem
Prirodno liječenje ljekovitim biljem
  1. Porjeg luka 9 većih glavica neoljušteno dobro oprati i staviti na štednjak kuhati u 5 litara zdravog prirodnog vina. Posuda u kojoj se kuha neka bude veća. Kuha se dok se ne ukuha na 1 litru. Ta se masa ocijedi i stavi u staklenku. Od tog lijeka uzme se svako jutro natašte jednu nepunu žlicu ili 50 grama. 
  2. Nane, kamilice - u jednakim dijelovima - dobro pro­miješati i od te mješavine 2 jedaće žlice preliti s tri deci­litra ključale vode i pustiti da stoji 10-15 minuta; ocijediti s pritiskivanjem. Piti toplo tri puta dnevno prije jela po ša­licu. Za djecu se uzme polovica označene količine. 
  3. Također koristi popiti čašu vruće vode. To je iskušani narodni lijek. 
  4. I masiranjem želuca toplim uljem ili lojem prestat će bolovi.
Grčevi u trbuhu 
U litru bijelog zdravog vina stavimo 100 g istučenog bi­jelog luka i ostavimo da stoji 6-8 sati. Nakon toga se ocijedi i od tog lijeka uzima se po čašicu dnevno 5-6 puta kroz 8-10 dana. 

Trakavica 
  1. Da se trakavica odstrani, treba tri dana jesti kiselo zelje s dodatkom malo ulja, bez svake druge hrane. Trakavica navodno ne podnosi kiselo zelje pa je prisiljena da napusti crijeva. Kiselo zelje neka priprema neko od ukućana, a ne bolesnik. 
  2. Uzeti jako sredstvo za čišćenje, dva dana ništa ne jesti, treći dan popiti dva decilitra jake rakije. Nakon 1 sata po­novo uzeti jako sredstvo za čišćenje. Navodno se trakavica opije i za dva sata napušta svoje prebivalište. 
  3. U litru vode skuha se 1 kg šećera. Tekućina postane gu­sta kao med. To se popije na dušak i dva dana ništa ne jede. Na taj način trakavica ugine. Njen najveći otrov je šećer. Kad se previše najede te slatke tvari, ona ugine. Za nekoliko dana trakavica s izmetinom iziđe. 
  4. Očišćeno sjeme bundeve (60—80 grama) stuče se u avanu s malo šećera i vode. Iz te mase načini se 3 kuglice koje se natašte pojedu. Nakon pet sati uzme se veća žlica masli­nova ulja.
Bolovi u donjem dijelu trbuha
Uzeti poljske steže 3 žlice, valerijane jednu žlicu i malu žlicu kima. Sve to dobro promiješati i od te mješavine ne­punu žlicu kuhati u 300 g mlijeka. Taj lijek pomaže odmah.