Bolesti nosa

Ljekovito bilje
Ljekovito bilje

  1. Naročito kod katara treba uzeti: bazgove kore, kadulje, borovnice, nane - po dvije jedaće žlice. Od te mješavine jedna žlica prelije se s 2 decilitra ključale vode, nakon toga poklopljeno ostavi 10—15 minuta stajati. Zatim se ocijedi i time ispire nos i ušmrkava.
  2. Svaku večer prije spavanja treba pariti glavu i noge trinjem od sijena. U nos nakapati nekoliko kapi tinkture od arnike (moravke). Piti čaj od jednakih dijelova kamilice, bokvice i korijena od anđelike. Od gornje mješavine uzme se žlica na 200—300 g ključale vode i dvije žlice pravog pče­linjeg meda. Pije se triput dnevno po šalicu.
Polipi u nosu - razni katari, bolesti slezene i jetre
  1. Kod gore navedenih bolesti slatko drvce u obliku praš­ka 3-4 puta dnevno po pola kavene žlice. 
  2. Tko ima polipe nek jedanput dnevno srče u nos sok od bršljanova lista. 
Zagnojene nosnice
U pola litre vode stavi se 3 žlice lanenog sjemena i žlicu kadulje i kuha 2-3 minute. Tim se lijekom usrće u nos i ispire. Ako to ne bi pomoglo, onda se laneno sjeme skuha u mlijeku i stavljaju oblozi na nos. Oblozi neka su mlačni da se bolesnik ne prehladi. 

Nos začepljen i rane koje teško zarašćuju
Prašak cvijeta divizme ušmrkati više puta dnevno u nos. Rane koje teško zarašćuju treba gornjim praškom posipati barem dvaput dnevno. 

Krvarenje iz nosa 
  1. Istisne se sok od naribanog crvenog luka i udiše kroz nos. 
  2. Srčenjaka 10 g, hrastove kore sitno isjeckane 5 g kuha se pola sata u 200 g vode, zatim se doda 5 g kamilice, po­klopi, skine s vatre, ostavi 15 minuta, procijedi, i kad se ohladi ispire se nos ili natopi vata i drži u nozdrvi. 
  3. Sitno isjeckati 10 g srčenjaka i 5 g hrastove kore. To sve kuhati pola sata u 2 decilitra vode, zatim dodati 5 g kami­lice, poklopiti, skinuti s vatre, ostaviti 15 minuta, procijediti, kad se ohladi, ispirati nos ili držati natopljenu vatu na nos­nicama. 
Voda iz nosa ili očiju
  1. U čašu vode staviti 2 kapi joda i piti dva puta dnevno. 
  2. Žvakati preko dana crveni luk, zadržavati ga u ustima, također pomaže. Inače, sok crvenog luka liječi glavobolju i sklerozu.