Naročito zdrave namirnice

Zdrava hrana

PŠENICA:

Na svaku osobu u obitelji proberemo šaku pšenice - navečer za slijedeći dan - i na nju nalijemo samo toliko vode da vodu pšenica preko noći upije. Ujutro tu pšenicu kuhamo u običnom loncu na jakoj vatri u malo vode (više se pari) sve dok ne popuca. Možemo dodati: rajčice i bijeli luk, peršin, koji daju jelu odličan ukus. S jednim tanjurom ovakve pšenice više se učini zdravlju i snazi tijela nego sa svim umjetno pripremljenim jelima. Ovo je jelo jeftinije i korisnije od drugih, i prema tome najbolja narodna živežna namirnica. Djeca tu hranu rado jedu i izvrsno im pogoduje da napreduju. Isto jelo može se davati djeci i bez gornjih začina - s malo meda i samljevenih oraha. Još je zdravlje ako se pšenica (s košuljicom zajedno) samelje na kućnom mlinu ili stuče u avanu i tom brašnu doda mlijeka, meda, oraha (samljeveno), jabuka, ribane mrkve i drugog povrća već prema ukusu potrošača - i sve jede sirovo. Tako pripremljena hrana lijeći i mnoge bolesti.

Na kućnom mlinu samljevena pšenica (zajedno s košuljicom i neprosijana) s malo vrhnja regulira probavu bolje od svih poznatih tableta i sredstava za čišćenje i ne ostavlja za sobom šgodljivih tragova. Od zrnja je najbolje i najzdravije jelo. Sa samljevenim orasima i voćem ili voćnim sokovima, pšenica ostaje uvjek prvorazredna namirnica.

Prema točno znanstvenom istraživaju ustanovljeno je da pšenica sadrži sva svojstva koja su potrebna za razvoj živih bića, daje sve ono što unapređuje i štiti naše zdravlje, daje organizmu snagu da izvrši svoj zadatak.

Kad budemo upoznali vrijednost pšenice, ona će se ponovno pojaviti na našim jelovnicima u najrazličitijim oblicima. Tada će čovjek shvatiti pravu vrijednost te namirnice, pojednostavit će način života i uz to smanjiti svoje izdatke za hranu.

BUNDEVA:

Bundeva djeluje pozitivno protiv gnjileži i potiče rad crijeva i bubrega, čisti sluznicu tako da crijeva jačaju. Djeluje kad je potrebno temeljito čišćenje protiv sveopćeg opterečivanja, padavice, plućne bolesti i bolesti crijeva. Koštice od bundeve dobro su sredstvo protiv glista i ostalih nametnika. Stučene koštice (60-200 komada) sa šećerom i mlijekom, pomiješane u kašu, uzimaju se ujutro i navečer.

BIJELI LUK:

Bijeli luk je bolji od mnogih antibiotika. Češnjak se može upotrijebiti i u prahu kao vodena emulzija. Najlakše se suši u smrznutom stanju i zimi i ljeti u hladnjaku. Već od 10% - ne emulzije sušenog češnjaka ugibaju i otporne bakterije.

Bijeli luk kao sirup: na 20 g luka 40 g vode i isto toliko šećera. Uzima se 2-3 žlice dnevno.

Kao alkoholatura 1:10 u alkoholu 60% jakosti (u obliku tinkture) 50 kapi u maloj šalici čaja, ili 20, 30 do 50 kapi u šalicu plućnog čaja za bolesne na plućima. Luk mora biti svjež i zradv.

Bijeli luk priređen na gore spomenuti način snižava i krvni pritisak, ali ga ne smiju uzimati osobe bolesne na žuči. Uzima se 20-30 kapi u obliku alkoholature, razblaženo s malo vode prije ručka i večere: i to dva dana da, a dva dana ne; zatim opet dva dana da, i dva dana ne itd. Pomaže kao preventiva protiv difterije, gripe, svih vrsta zaraznih bolesti. Da čovjek ne zaudara, može se uzeti u obliku alkoholature ili kuhati u šalici mlijeka ili juhi.

Bijeli luk sadrži sumporno ulje bez dušika (azota). U obliku tinkture u jakoj rakiji ili 60% jakom alkoholu (50 g u pola litre) razvija sve svoje sastojke i ubija mnoge klice bolesti. Uzima se 30-50 kapi u malo vode 3 puta dnevno protiv truleži pluća (gangrena) uzima se i protiv krvnog pritiska (tlaka) 25-35 kapi dnevno u malo vode. Osobe bolesne od žuči neka ga ne uzimaju.

Glavica bijelog luka fino se isjecka i stavi u nepunu litru vode da stoji 12 sati. Od tog lijeka jača probava, umnožava se mokraća, izbacuje sluz iz pluća i dušnika. Dobar je i protiv mnogih drugih bolesti. Naročito za jačanje želuca, protiv trbobolje, proljeva, vodene bolesti itd.

GRAPE-FRUIT:

Grape-fruit (Citrus decumana) slobodno se obilno uzima. Inače je kura tri nedjelje. Uzima se prije jela pola ili čitav. Organski kinin grape fruita djeluje kao sredstvo čišćenja od svih bolesti krvi i trovanja krvi. Čisti bubuljice, kraste, čireve i slabost spolnih žlijezda. Jača želudac, jetru, bubrege; lijeći plućne bolesti. Tjera na rad debelo crijevo. Za tu svrhu uzima se natašte zagrijan do 45 stupnjeva prije jela (šest nedjelja).

KUPINA:

Kupina osvježuje. Napitak od zrelih kupina vrlo je dobar za malokrvne kao i protiv proljeva. Kako je kožica i koštica škodljiva za probavne organe bolesnih i rekonvalescenata, treba plodove uzimati umjereno. Bolje je istisnuti iz njih samo sok, koji se čuva u zatvorenim bocama na hladnom i suhom mjestu. Svježe zrele kupine, s medom i vinom, jačaju želudac.

NARANDŽE I BANANE:

Narandže i banane treba da jedu mala djeca. Jedno i drugo služi za izgradnju kosti. Narandžin sok je ukusan, rashlađuje i potiče na jelo. Ako se uzme natašte, djeluje protiv zatvora. Djeca treba da imaju svakodnevno na jelovniku bilo narandžu bilo bananu.

SMOKVA:

Smokva je vrlo hranjiva. Sadrži i do 70% ugljičnih hidrata, djeluje na odstranjivanje sluzavosti, jača želudac - ako se umjereno uzima. Ako se oprane suhe smokve i šljive kvase 24 sata u vodi, pri tom drže u toplom, djeluju kao prirodno sredstvo za čišćenje. Uzima se umjesto doručka ujutro. U težim slučajevima uzima se po nekoliko dana. Smokve s bijelim slojem, u kojem se nalaze stanovite gljivice, treba izbjegavati ili ih treba u vrućoj vodi oprati, jer prouzrokuju glavobolju i bolove u želucu.

KRASTAVCI:

Krastavci djeluju osvježavajuće. Kiseli krastavci pospješuju probavu i toplinu tijela.

CIMET:

Krastavci djeluju osvježavajuće. Kiseli krastavci pospješuju probavu i toplinu tijela.

MRKVA:

Djeca koja imaju gliste treba da jedu svako jutro natašte mali tanjurić naribane mrkve. Mrkva je i inače zdrava hrana, jeli prijesnu ili kuhanu. Slabe osobe neka jedu mrkvu uz razna jela i sirovu naribanu (i to što više).