Apetit

Apetit

  1. List šumske jagode, kamilice, metvice pitome ili kudrave i kičice u jednakim količinama dobro promiješati. Od te mješavine jedaću žlicu preliti sa 3 dcl ključale vode i ostaviti da poklopljeno stoji 10-15 minuta, zatim ocijediti, po želji zasladiti, dodati malo limunova soka i toplo piti dvaput dnevno, pola sata prije jela. Uzima se 8-14 dana.
  2. Uzeti pola kavene žlice usitnjenog pelina, korijena angelike, iđirota - po dvije jedaće žlice - i sve dobro promiješati. Od te mješavine jedaću žlicu preliti sa 3 dcl klučale vode. Ostala priprema kao pod 1.
  3. U jednakom omjeru dobro promiješati korijen omana, aniša, komorača i stolisnika. Od te mješavine jedaća žlica kuha se jednu minutu u 300 g vode i ostavi na strani (poklopljeno) 10-15 minuta. Nakon toga se ocijedi, zasladi pravim medom i toplo pije triput dnevno po šalicu pola sata prije jela. Treba izbjegavati pušenje.
  4. Kamilicu stući u avanu u prah. Od tog praška uzima se triput dnevno pola  sata prije jela po pola kavene žlice. Ako se pomiješa sa jednakim dijelom šećera u prahu, koristi se kod rekonvalescenata koji tada naginju gojenju.
  5. Uzeti 3 žlice droge pelina (u ljekarni) i preliti sa pola litre vrele vode, pokriti, ostaviti da stoji oko 2 sata, zatim piti u 3 navrata prije jela.
  6. Dvije žlice hajdučke trave preliti sa 2 decilitra vrele vode. Poklopiti, ostaviti malo da stoji, zatim piti prije jela. 
  7. Dvije žlice kamilice preliti sa 2 dcl vrele vode. Pomiješati, poklopiti, ostaviti na štednjaku oko pola sata, ali ne smije vreti. Ocijediti, rashladiti i piti prije jela. 
  8. Uzeti po 1 g stucana zrna komorača, lincure i kičice. Sve pomiješati i preliti sa 2 dcl vrele vode. Poklopiti, ostaviti 2 sata, zatim ocijediti i odjednom popiti.
  9. Pomiješati preslice, oraha (list) i divljeg kestena (kora) po 20 g, te 30 g vrbove kore i 10 g ljoskavca (plod). Uzeti 2 žlice te mješavine i kuhati 5 minuta u 4 dcl vode. Ostaviti preko noći i sutradan piti ujutro i navečer.
  10. Po 1 g komorača, lincure i kičice izmiješati i preliti sa 2 dcl vrele vode. Poklopiti i ostaviti 2 sata, zatim procijediti i piti pola sata prije jela.
  11. Uzeti po 25 g celera (korijen) , kičice, komorača i lincure, preliti sa pola litre vrele vode, poklopiti, zatim piti prije jela.