Angina

Angina

Bolest grla - upala mandula - krajnika:
  1. Stolisnika, matičnjaka, bijelog sljeza (list i cvijet), sljeza crnog (list i cvijet) u jednakim dijelovima, dobro pomiješati i od te mješavine uzeti 2 jedaće žlice i kuhati 2-3 minute u 300g vode (3 dcl). Nakon toga ostaviti poklopljeno 10-15 minuta. Zatim ocjediti, medom zasladiti i piti 3 puta dnevno prije jela - po šalicu. Još je bolje ako se pije svaki sat-dva po nekoliko gutljaja.
  2. Korijen bijelog i crnog sljeza sitno isjeckan, u jednakim dijelovima i dobro promiješan. Od te mješavine uzme se jedaća žlica i prelije sa 200 g ključale vode; ostavi poklopljeno 10-15 minuta. Zatim se ocijedi, doda velika žlica meda i time se ispire grlo a nešto i popije. U težim slučajevima svakako treba ići liječniku.
  3. Petrovac i list divlje kupine pomiješati u jednakim dijelovima. Od te mješavine uzme se 2 jedaće žlice i kuha 3-4 minute u 3 dcl vode. Ostala priprema kao pod 1.
  4. U šalici mlijeka skuhamo tri omanja lista duhana ili dvije nepune jedaće žlice lulaša. Kad provri, procijedimo i tim toplim mlijekom grgljamo više puta dnevno. Ovo mlijeko se ne smije piti jer tjera na povraćanje.
  5. Ako nastanu jaki bolovi u vratu , uzme se glavica maka i kuha u 200 g vode 2-3 minute. Ostavi se po strani poklopljeno nekoliko minuta. Zatim se ocijedi , pravim pčelijim medom zasladi i grlo ispire grgljajući.
  6. Svaki dan prije jela ujutro uzeti 2 žlice ribljeg ulja (može se pomiješati sa žlicom pravog pčelijeg meda,tako se lakše proguta). Riblje ulje dobije se u ljekarni.
  7. Mladog opranog lišća koprive 1 kg samljeti strojem za mljevenje mesa, iscjedi se sok i pije 3-4 žlice dnevno.