četvrtak, 9. kolovoza 2012.

Priprema biljnih lijekova

Priprema biljnih lijekova
Od svake biljke mogu se pripremiti ljekoviti napici na više načina. Međutim, najobičniji način pripreme jeste čaj.

Čaj - naljev - oparak - dobiva se na taj način što se stanovita količina svježeg ili suhog bilja jednostavno prelije izvjesnom količinom ključale vode, poklopi i ostavi 10-20 minuta stajati da se kvasi. Zatim se ocijedi, po želji zasladi, a kod nekih čajeva doda malo soka od limuna i tako pije. Lišće, cvijet, korijenje i kora u svakom slučaju moraju se prije upotrebe sitno isjeckati. Voda koju koristimo mora biti svježa i čista (iz bunara, a najbolje gdje je to moguće iz planinskog izvora).

Uvarak - kuha se stanovito vrijeme prema vrsti bilja. Potrebna količina korijenja i hrskavičnih dijelova stavi se u vodu i kvasi 3-4 sata. Zatim se sa istom vodom kuhaju po recepturi.

Vodene iscrpine dobiju se na taj način da se ljekovite biljke, koje sadržavaju sluzave tvari (korijen bijelog sljeza, list i cvijet bijelog sljeza, laneno sjeme i sl.) stave u priklad­nu bocu. U bocu se metne pola do jedne jedaće žlice gore navedenih iscrpaka na koje se nalije 300 gr mlake ili hladne vode. Bocu treba zatvoriti i koji put protresti. Nakon sat-dva procijediti, po volji zasladiti, hladno ili mlačno piti. Tvari koje stavljamo u bocu prethodno moraju biti usitnjene.

Alkoholatura se priprema od suhog ljekovitog bilja koje se kvasi u alkoholu. U jednu litru 96% jakog alkohola (špiri­ta) stavi se 8-10 jedaćih žlica suhog bilja koje ostavimo u boci 8-10 dana. Potrebno je dnevno po koji put bocu pro­tresti. Pije se razrijeđeno sa malo vode po recepturi.

2 komentara:

  1. Svakako ću si ovo probati napraviti, baš me zanima kako će ispasti. Zanima me dali je netko čuo nešto više o biljci graviola, te ima li neke podrobnije informacije? Naišla sam na ovaj članak, ne čini se loš. lijek iz prirode

    OdgovoriIzbriši
  2. prodajem biljne kapi sremusha,pripremljene od sveze ubranog sremusha na planini Bukovik,,Tanja 063/78 20 749

    OdgovoriIzbriši