nedjelja, 3. veljače 2013.

Sok od nara pomaže bubrežnim bolesnicima



Bubrežni bolesnici na dijalizi, koji tri puta sedmično piju po pola čaše soka od nara, izloženi su manjem riziku od infekcija, koje su među glavnim uzročnicima smrtnosti među ovakvim pacijentima.

Istraživanje je obavljeno na 110 pacijenata od kojih je polovina tokom godinu dana tri puta sedmično pila sok od nara, dok je druga polovina dobijala neki drugi napitak, prenosi Reuters.

Kod onih koji su pili sok od nara je utvrđena manja koncentracija inflamatornih molekula u krvi i oni su rjeđe imali potrebu za hospitalizacijom od pacijenata iz kontrolne grupe.

Dijaliza, inače, izaziva povećanje koncentracije štetnih slobodnih radikala u krvi, pa su zato pacijenti na ovoj terapiji izloženiji infekcijama.

Dr. Batia Christal, vođa izraelskog tima, napomenula je da su istraživanja u posljednje tri godine pokazala da, od svih vrsta voća i povrća, nar ima najveći sadržaj antioksidanta polifenola, koji umanjuju oštećenje ćelija izazvano slobodnim radikalima.

Ukoliko želite u kratkom razdoblju ukloniti masne naslage i očistiti organizam od štetnih tvari, sok od šipka je idealan napitak za vas.

Sjeme i sok od nara smatraju se tonikom za srce i grlo. Kora od voća i kora od stabla se koristi kao tradicionalni lijek protiv proljeva, dizenterije i crijevnih parazita.

Bori se protiv raka
Sok od šipka je bogat antioksidativnim svojstvima, sadrži tri puta više antioksidanta u 100 ml nego crno vino ili zeleni čaj. Kao rezultat ovog visokog sadržaja antioksidanta, može vam pomoći u borbi protiv raka dojke i raka prostate. Studija na 48 muškaraca koji su imali operaciju ili terapiju zračenjem za liječenje lokaliziranog raka prostate (karcinom prostate koji nije proširio) pokazala je da pijenje oko 235 ml soka od nara dnevno može usporiti rak prostate. Što se tiče raka dojke, nova istraživanja pokazuju da jedenje ploda ili pijenje soka može spriječiti i usporiti rast nekih vrsta raka dojke. Studija pokazuje da elagitanini (skupina fitokemikalija), inhibira rast raka dojke.

Normalizira krvni tlak
Sok od šipka dobro razrjeđuje krv. Kao rezultat toga, izvrstan je za bolji protok krvi u srce. Jedna je studija pokazala da pijenje 50 ml soka od šipka dnevno smanjuje sistolički krvni tlak za čak 5 posto.

Koristan je za srce
Šipak i njegov sok pomažu spriječiti nakupljanje plaka na stjenkama arterija, ali također može smanjiti progresiju ove bolesti . Nakupljanje plaka može dovesti do smanjenja protoka krvi, što može izazvati srčani i moždani udar. Ovi korisni učinci koriste i osobama s dijabetesom, koji imaju povećan rizik za aterosklerozu. Nova preliminarna studija pokazuje da su osobe s dijabetesom koje su pile sok od šipka tri mjeseca imale manji rizik od ateroskleroze.

Štiti hrskavicu
Prema studiji Case Western Reserve University School of Medicine objavljenoj u rujnu 2005. godine sok od šipka djeluje kao inhibitor na enzime odgovorne za oštećenje hrskavice, stoga je odličan za osobe koje pate od osteoartritisa. Voće također sadrži antiupalna svojstva koja također pomažu pri liječenju ove bolesti.

Zdravi zubi
Istraživanja pokazuju da pijenje soka od nara može biti prirodan način da se spriječi zubni plak, jer šipak ima antibakterijska svojstva. To pomaže smanjiti šanse za loš dah i bolesti desni.

Učinkovit protiv impotencije
Istraživanja pokazuju da sok od šipka može biti učinkovit u poboljšanju protoka krvi kroz tijelo, što je od posebne važnosti za ljude koji pate od erektilne disfunkcije (ED). To stimulira proizvodnju dušičnog oksida, koji "odmara" stanice krvnih žila.

Sprječava Alzheimerovu bolest
Prema studiji na životinjama, sok od šipka može spriječiti ili usporiti napredovanje Alzheimerove bolesti.

Borba protiv prehlade i gripe
Velike količine vitamina C pomažu u borbi protiv gripe i simptome prehlade. Ako vas uhvati gripa, jednostavno popijte 1 do 2 čaše razrijeđenog soka od šipka.

PMS 
Vjeruje se da šipak uravnotežuje razine estrogena u žena. Dakle, poželjno je da ga žene dodaju u prehranu jer može pomoći u borbi protiv PMS-a i problema povezanih s menopauzom.

Šipak konzumiran kao voće nema popratnih pojava, te se može jesti u gotovo neograničenim količinama. Svako voće je izvor bogatstva fitotvari, a ukoliko se jede svježe, povoljni učinci na zdravlje su mnogobrojniji i snažniji. Preporuča se konzumiranje sirovog nara radi boljeg iskorištenja antioksidanata, i to u sklopu uravnotežene prehrane, a također i ukoliko imate problema sa apetitom, jutarnjom mučninom i bolnim grlom. Dokazano je da nar pomaže osobama oboljelim od astme, budući da visoka razina vitamina C ima snažno protu-upalno djelovanje. Od šipka se proizvodi i sok (upitno je da li ga ima na policama naših dućana) koji predstavlja potencijal u borbi protiv otvdrnjavanja krvnih žila.

33 komentara:

  1. Spominju se i nar i sipak ...da nije neka greska?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. pa nar ili sopak to je isto ali sipak i sipurak nisu isto tu dolazi do zablude

      Izbriši
    2. Nije greška jer je nar i moski šipak jedno te isto. Greška bi bila ako bi se nar poistovjetio sa običnim šipkom, koji raste i u unutrašnjosti i ima ga na svakom koraku i to pod nazivima: šip, obični šipak, šipak, šipkovina, šipurika, šipurina, šepurika, divlja ruža, pasija drača, pasija ruža, divlji šipak, srbiguzica, kako se u kojem kraju naziva ili na slovenskom šipek.

      Izbriši
  2. jeste izgleda da je greska neka...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zovu ga i nar i šipak zavisnood podnevlja. Radi se o naru.

      Izbriši
  3. Nar ili morski sipak TO NIJE DOBRO ZA OSOBE TRANSPLANTIRANIH BUBREGA !! Samo koji imaju bolest bubrega ...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. U narodu nar zovu šipak ,ali vidite šta je na slici.

      Izbriši
    2. nar ili sipak je isto neko ga zve ovako a neko onako

      Izbriši
  4. jako fino voće, k tome i jako zdravo, hvala na opširnom opisu.

    OdgovoriIzbriši
  5. Nar je juzno voce, a sipak je nesto drugo...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. kAKO DA NE...PA LJUDI KAO DA STE PALI S mARSA...SIPAK JE ISTO STO I NAR...SAMO SE RAZLIKUJU PO VRSTI...KAO LUIBENICA...LUK I JOS 1000 OSTALIH VRSTA VOCA I POVRCA SA IMENOM U NARODU I IMENOM U KNJIZI :****

      Izbriši
  6. voce o kome govorite zove se jos dalmatinski sipak . eto zasto u dalmaciji ima puno staeijih ljudi

    OdgovoriIzbriši
  7. meni se na sliki vidi granatno jabolko.....sipak pa je plod divje roze.....

    OdgovoriIzbriši
  8. imm jedno pitanje jedna prijateljica ne mokri cesto sva voda joj sidje u noge sta bi ona trebala da pije ili jede,hvala.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jagode, tresnjei sve sto ima kalijum da jede. To izbacuje tecnost iz tela. Zatim caj od koprive. Neznam da li to sme, ako su jok bubrezi osteceni.

      Izbriši
    2. Kod otežanog mokrenja čuvati se prehlada, paziti na higjenu mokraćnih organa i donjeg rublja, noige uvijek moraju biti suhe i tople.Od jela koristiti pečenu ili kuhanu bundevu, koja se jede prije glavnih jela tokom 8 - 10 dana. Također jesti crnu rotkvu-jesti je ili kao salatu ili piti njezin sok svaki drugi dan također tokom 8 -10 dana. Pažnja. crnu rotkvu koristiti samo ako je zdrav želudac i ako bubrezi nisu oštećeni. Inače sok od crne rotkve (povrtnice) otopit će i sve kamence i pijesak u organizmu. Od čajeva može pomoći čaj od mahuna bijelog graha-jednu kašiku narezanih suhih mahuna preliti sa 2,5 dl hladne vode i pustiti da zakuha i kraće vrijeme kuhati-do 5 minuta, procijediti i dnevno piti po 3 puta količinu po 2,5 dl. Također je odličan čaj od Poljske preslice, još joj je naziv i rastavić ili na latinskom "Equisetum arvense", koji se priprema tako što se jedna mala čajna kašičica usitnjene suhe biljke prelije sa 2 dl ključale vode, ostavi poklopljeno 15 minuta izvan štednjaka i pije 2 puta na dan po 2 dl, u težim slučajevima po 3 puta dnevno. Osim ovog problema sa mokrenjem, ovaj čaj je odličan za malokrvnost jer uz pomoć silicijeve kiseline, koja se u preslici nalazi, vrlo brzo stvara nova crvena krvna zrnca, djelotvoran je i kod svih bubrežnih oboljenja, blago otapa i kamence, odličan je za ispiranje starih i zagnojenih rana koje teško zarastaju, a nadasve najbolji je lijek za bolesna pluća. Naime djelovanjem silicijeve kiseline pluća se dobro i brzo oporavljaju i sva tvrdokorna tkiva i ožiljci vrlo brzo se obnavljaju tako da tkivo postaje veoma gipko. Oprez sa preslicom jer je jaka, s toga umjerena količina od 2 x dnevno po 2 dl neće naškoditi, a nakon 20 dana orištenja potrebna je pauza od najmanje 7 dana. Od biljnih mješavina, Vašoj prijateljici bi puno pomogla ona od jednakih dijelova Paprene metvice, listova od breze, mahuna od graha i poljske preslice. Spojiti i dobro izmiješati navedeno bilje te od te mješavine uzeti jednu kašiku za supu , preliti sa 2,5 dl hladne vode, polagano zakuhati, kada baci ključ, skloniti sa štednjaka, poklopiti i mostaviti da još poklopljeno odstoji 5 minuta, procijediti i piti 2 do 3 puta na dan po 2,5 dl. Čajevi se ne zaslađuju ničim i dozvoljeno je piti dvije vrste čaja, ali u razmaku pola sata jedan od drugog i nikad ne koristiti metalnu kašiku.

      Izbriši
  9. Čaj od peršina je jako dobar,oteklina na nogama nestane i puno se mokri.

    OdgovoriIzbriši
  10. ja bih zeleo samo da navedem za ovo lijecenje prirodnim putem ,kaoi bolje cuvanog zdravlja zaista je dobra stvar koliko knjiga bi trebalo pisati i ko bi te knige kupovao.
    zato sto je internet mnogo bolji i svi oni koi zele citati imaju dobru priliku samo ovako moze da se ocuva covjecanstvo.
    ja se zaista zahvaljujem na ideji onih koi su bili vrijedni i jesu vrijedni poazete svim pametnim ljudima oko ovih recepata.
    muki drincic utica ny usa.

    OdgovoriIzbriši
  11. ja imam nekoliko recepata ; jedan za alkol je; sipati pice pijanca u svaki obruk neprimjetno da on to nezna.
    dovoljno je casica alkohola .
    pijanac postaje definitivno anti alkoholicar po dovoljnim terapijama . znaci sam se odrice alkohola i to je zavrsena prica.

    OdgovoriIzbriši
  12. Jeli ovo neka sala ili stvarno djeluje ali ne mogu zamisliti da alkoholu hrani ostane neprimijecen

    OdgovoriIzbriši
  13. Nar ili šipak je isto,samo postoje razlike,makar kod nas u CG.Onaj sa tamnim zrnima i veliki zovemo barski šipak.Onaj sa crvenim zrnima i sladak,to je pitomi šipak,a onaj sa crvenim zrnima i grk kao čemer je divlji šipak i ima ga po brdima južnije,kao i na morskom priobalju.Ovaj sok priložen u tekstu je od divljeg šipka.Sa pitomim i barskim treba biti oprezan i ne konzumirati ga previše jer može dovesti do zatvora.Divlji,takođe-ima previše vitamina C.Dobar je za gripu,ali najbolji ako se pohrani samo iscijeđeni sok u zamrzivač i piti dva dana po jednu šoljicu od crne kafe.Za bubrege prvi put čujem

    OdgovoriIzbriši
  14. Da se nadovežem na prethodni moj tekst.Šipurak nije isto što i šipak i nar.To je plod sličan drijenu,samo što ima sa donje strane ploda malo dlačica.Posjeduje veliku količinu vitamina C,kao i drijen i divlji šipak.Od šipuraka je izvrstan džem i vodnjica.Stavite burence vode i u njemu 1/4 ploda.dodate 2 supene kašike šećera zbog vrenja.zatvori se i nakon držanja u ne previše hladnom mjestu za mjesec dana može se piti,ne više od 4dl dnevno.To se može napraviti sa svim divljim plodovima(drenjina,šipak,šipurak,jabučina tj.jabuka divlja i divlja kruška)a još je najbolje sve izmiješati,koliko čega ima

    OdgovoriIzbriši
  15. Sve je to super , ali recept niste dali ... Kako ga napraviti ?? Ide li u sokovnik ??? Hvala

    OdgovoriIzbriši
  16. recept : http://www.coolinarika.com/recept/nar-na-dar/

    OdgovoriIzbriši
  17. Spominjete svi sok od sipka a dali je isto tako ucinkovito da se jedu plodovi sipka.

    OdgovoriIzbriši
  18. Što se soka "nara " ili bilo kojeg drugog cjeđenog voća / povrća tiče puno je učinkovitije popiti čašu takvog soka jer takav sok ide direkt u krv . Sam organizam se ne mora toliko mučiti "preradom" ako razumijete što mislim time reči . No to ne znači da ne treba jesti cijelo voće i povrće , treba sve jesti . Evo kako ja radim sok od nara ..

    3 srednja nara ( oko 1 kg ) očistim i stavim u blender ,skupa sa 1 litrom "cjeđenog soka" od naranđe ili pomješajte klementinu / naranđu / mandarinu što već imate kod kuće . Kad sve dobro izblendate , uzmite jednu plastičnu posudu , veče cjedilo sa onim sitnim rupicama ( ne za tjesto cjedilo !) ja imam metalno srednje veličine , jednu savitljivu špatulu ( lopatica za kolače/ kreme ) . Isipajte tekučinu iz blendera u cjedilo i polako mješajte špatulom dok god se pulpa ne odvoji od soka . Stisnite koji put sa šaptilom pulpu jer je puna soka , u biti jako malo ostane toga za baciti , komadići samljevenih sjemenki nara i nešto vlakana. Na taj način procjedite sav sok iz blendera . Sok se uvijek svježi pravi , nikako nemojte da vam dugo stoji ! Sok nikako ne prokuhavati i ne dodavati šećer i sladila . Ako vam je baš kiselo bolje stavite koju žličicu domačeg meda !

    OdgovoriIzbriši
  19. Prirodni domaći džem od šipurka spreman prema tradicionalnoj recepturi!
    Za više informacija posetite našu web prezentaciju http://sipurak.6te.net/Dzem_od_sipurka.html ili nas pozovite na broj telefona: 011/40-60-890

    OdgovoriIzbriši
  20. travar31. siječnja 2014. Zahvaljujem na vasem komentaru jer sam procitala bas zanimljive podatke o lecenju kamenca u bubrezima..

    OdgovoriIzbriši
  21. Koju kolicinu soka treba piti od crne rotkve da bi se kamenci istopili u bubrezima ?

    OdgovoriIzbriši
  22. Dobar recept http://zdravljeirecepti.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši