- Sirovi krumpir naribati i staviti na opeklinu - kao oblog.
- Dobro je opeklinu mazati lanenim uljem - pomoću vate ili peruške.
- Na čistu bijelu krpu obilato namazati pravog pčelinjeg meda i time oviti opečena mjesta. Oblog treba mijenjati svaka tri sata.
- Kupusni list dobro rastuči, sok iscijediti i pomiješati s bjelancem od jaja. Time preko dana češće mazati opeklinu.
- Opeklinu od vrele vode i vatre sigurno liječi oblog s lišćem od nevena. U zimi, nema svježeg lišća, može poslužiti i suho - nabrano ljeti. Treba ga samo u vodi razblažiti i čistom bijelom krpom obrisati.
- Kad se domaćica opeče na štednjaku, neka nad vrućim štednjakom drži ruke. Za kratko vrijeme bolovi će popustiti. Mjehuri neće izbiti pošto će preko opekotine nastati zaštitna kožica.
- Najbolji su oblozi od hladnog mlijeka. Tada neće nastati mjehuri.
- 100 g cvijeta i lista lipe prelije s 1 litrom vrele vode, poklopi, ostavi 3 sata ocijedi i upotrijebi.
- Opekline se liječe mješavinom jednakih dijelova lanenog ulja i vapnene vode. Mučka se dok mješavina ne pobijeli i tom mješavinom mazati opekline.
Opekotine 1 oparena mjesta:
Stavljati obloge od vina koje nije kiselo. Prethodno ga treba malo smlačiti, jer ako nije hladno, manje boli. Oblog se drži pola sata. Zatim se uzme 100 g maslinova ulja i komadić voska (veličine kao tri kocke šećera). Kuha se tako dugo dok se vosak ne rastopi i pomiješa s uljem. Kad se ohladi, tom mašću mažu se opekotine i oparena mjesta. — Jednom dnevno se previje, ali svaki put se ponovno stavljaju oblozi od vina na pola sata. Vino mora biti mlačno. Vino spriječava gnojenje.