Sok od nara pomaže bubrežnim bolesnicima

Bubrežni bolesnici na dijalizi, koji tri puta sedmično piju po pola čaše soka od nara, izloženi su manjem riziku od infekcija, koje su među glavnim uzročnicima smrtnosti među ovakvim pacijentima.

Istraživanje je obavljeno na 110 pacijenata od kojih je polovina tokom godinu dana tri puta sedmično pila sok od nara, dok je druga polovina dobijala neki drugi napitak, prenosi Reuters.

Kod onih koji su pili sok od nara je utvrđena manja koncentracija inflamatornih molekula u krvi i oni su rjeđe imali potrebu za hospitalizacijom od pacijenata iz kontrolne grupe.

Dijaliza, inače, izaziva povećanje koncentracije štetnih slobodnih radikala u krvi, pa su zato pacijenti na ovoj terapiji izloženiji infekcijama.

Dr. Batia Christal, vođa izraelskog tima, napomenula je da su istraživanja u posljednje tri godine pokazala da, od svih vrsta voća i povrća, nar ima najveći sadržaj antioksidanta polifenola, koji umanjuju oštećenje ćelija izazvano slobodnim radikalima.

Ukoliko želite u kratkom razdoblju ukloniti masne naslage i očistiti organizam od štetnih tvari, sok od šipka je idealan napitak za vas.

Sjeme i sok od nara smatraju se tonikom za srce i grlo. Kora od voća i kora od stabla se koristi kao tradicionalni lijek protiv proljeva, dizenterije i crijevnih parazita.

Bori se protiv raka
Sok od šipka je bogat antioksidativnim svojstvima, sadrži tri puta više antioksidanta u 100 ml nego crno vino ili zeleni čaj. Kao rezultat ovog visokog sadržaja antioksidanta, može vam pomoći u borbi protiv raka dojke i raka prostate. Studija na 48 muškaraca koji su imali operaciju ili terapiju zračenjem za liječenje lokaliziranog raka prostate (karcinom prostate koji nije proširio) pokazala je da pijenje oko 235 ml soka od nara dnevno može usporiti rak prostate. Što se tiče raka dojke, nova istraživanja pokazuju da jedenje ploda ili pijenje soka može spriječiti i usporiti rast nekih vrsta raka dojke. Studija pokazuje da elagitanini (skupina fitokemikalija), inhibira rast raka dojke.

Normalizira krvni tlak
Sok od šipka dobro razrjeđuje krv. Kao rezultat toga, izvrstan je za bolji protok krvi u srce. Jedna je studija pokazala da pijenje 50 ml soka od šipka dnevno smanjuje sistolički krvni tlak za čak 5 posto.

Koristan je za srce
Šipak i njegov sok pomažu spriječiti nakupljanje plaka na stjenkama arterija, ali također može smanjiti progresiju ove bolesti . Nakupljanje plaka može dovesti do smanjenja protoka krvi, što može izazvati srčani i moždani udar. Ovi korisni učinci koriste i osobama s dijabetesom, koji imaju povećan rizik za aterosklerozu. Nova preliminarna studija pokazuje da su osobe s dijabetesom koje su pile sok od šipka tri mjeseca imale manji rizik od ateroskleroze.

Štiti hrskavicu
Prema studiji Case Western Reserve University School of Medicine objavljenoj u rujnu 2005. godine sok od šipka djeluje kao inhibitor na enzime odgovorne za oštećenje hrskavice, stoga je odličan za osobe koje pate od osteoartritisa. Voće također sadrži antiupalna svojstva koja također pomažu pri liječenju ove bolesti.

Zdravi zubi
Istraživanja pokazuju da pijenje soka od nara može biti prirodan način da se spriječi zubni plak, jer šipak ima antibakterijska svojstva. To pomaže smanjiti šanse za loš dah i bolesti desni.

Učinkovit protiv impotencije
Istraživanja pokazuju da sok od šipka može biti učinkovit u poboljšanju protoka krvi kroz tijelo, što je od posebne važnosti za ljude koji pate od erektilne disfunkcije (ED). To stimulira proizvodnju dušičnog oksida, koji "odmara" stanice krvnih žila.

Sprječava Alzheimerovu bolest
Prema studiji na životinjama, sok od šipka može spriječiti ili usporiti napredovanje Alzheimerove bolesti.

Borba protiv prehlade i gripe
Velike količine vitamina C pomažu u borbi protiv gripe i simptome prehlade. Ako vas uhvati gripa, jednostavno popijte 1 do 2 čaše razrijeđenog soka od šipka.

PMS 
Vjeruje se da šipak uravnotežuje razine estrogena u žena. Dakle, poželjno je da ga žene dodaju u prehranu jer može pomoći u borbi protiv PMS-a i problema povezanih s menopauzom.

Šipak konzumiran kao voće nema popratnih pojava, te se može jesti u gotovo neograničenim količinama. Svako voće je izvor bogatstva fitotvari, a ukoliko se jede svježe, povoljni učinci na zdravlje su mnogobrojniji i snažniji. Preporuča se konzumiranje sirovog nara radi boljeg iskorištenja antioksidanata, i to u sklopu uravnotežene prehrane, a također i ukoliko imate problema sa apetitom, jutarnjom mučninom i bolnim grlom. Dokazano je da nar pomaže osobama oboljelim od astme, budući da visoka razina vitamina C ima snažno protu-upalno djelovanje. Od šipka se proizvodi i sok (upitno je da li ga ima na policama naših dućana) koji predstavlja potencijal u borbi protiv otvdrnjavanja krvnih žila.