Akne i bubuljice

Akne i bubuljice - Ljekovite trave


Za spoljašnju upotrebu:

  1. Morska so - Za pocetak evo jednog jednostavnog saveta. Kratko prokuvati 2 dl obicne vode pa dodati 1/2 kasikice morske soli. Ovim rastvorom (uz pomoc vatice), nekoliko puta dne
    vno ocistiti lice. To ce doprineti da se postojece bubuljice brze isuse a koza postane manje masna i samim tim manje podlozna nastanku novih bubuljica.
  2. Jabukovo sirce - Stari i provereni prirodni lek za akne i bubuljice. Kratko prokuvati 1/2 l vode, kada se potpuno ohladi dodati 1 veliku kasiku jabukovog sirceta. Ovim rastvorom (uz pomoc vatice), svako vece namazati lice (ako je potrebno i druga mesta na telu). Jabukovo sirce zahvaljujuci svojim antiseptickim svojstvima sprecava razvoj bakterija.
  3. Propolis - Opet jednostavno a moze biti i efikasno prirodno sredstvo protiv akni ukoliko se zahvacena podrucja na kozi nekoliko puta u toku dana namazu propolisom. Slican efekat postize se i mesavinom meda i propolisa.
  4. Med i cimet - Istocni narodi za lecenje akni i bubuljica preporucuju mesavinu meda i cimeta. Problematicna mesta na kozi mazati jednom dnevno i to pre spavanja.
  5. Aloe vera - Ova biljka do sada je pokazala svoj veliki ucinak u lecenju mnogih koznih oboljenja a na tom spisku se nalaze akne i bubuljice. I u ovom slucaju postupak nije komplikovan. Nekoliko puta dnevno namazati akne svezim sokom dobijenim iz lista aloe ili aloe vera gelom.
  6. Krastavac - Maska od svezeg krastavca cisti lice i umiruje upale na kozi pa se takodje, preporucuje u borbi protiv bubuljica i akni.
  7. Papaja - Sok sirove papaje, u obliku maske za lice. Nanosi se vaticom.
  8. Neven - Poznato je da ova biljka ima antisepticko dejstvo, ulazi u sastav mnogih farmaceutskih sredstava za lecenje i negu koze a tradicionalna medicina za lecenje bubuljica obicno preporucuje dva puta dnevno (ujutru i uvece), detaljno umivanje lica cajem od nevena.
  9. Orahovo lisce - Isto tako dobro moze posluziti i ispiranje lica cajem od orahovog lisca.
  10. Origano ulje - Najmocniji biljni antiseptik ubrzace postupak lecenja akni ukoliko se u sredstvo za ciscenje lica ubaci samo nekoliko kapi ovog ulja.
Za unutrašnju upotrebu:

  1. Kopriva - Caj od koprive uspesno prociscava organizam tako da moze otkloniti neke unutrasnje razloge nastanka akni. Za to se preporucuje dnevna doza od oko 1 litar caja u kontinuitetu tokom celog dana.
  2. Zeleni caj - Iz slicnih razloga za suzbijanje akni i bubuljica veoma je koristan zeleni caj kao snazan antioksidans a bice dovoljno popiti dve solje caja dnevno.
  3. Vitamin A - Sprecava nastanak infekcija, hrani i neguje kozu.
  4. Vitamin C - Regulise lucenje sebuma a to je jedan od najbitnijih preduslova za kozu bez akni i bubuljica.
  5. Voda - Voda kozi obezbedjuje vlagu neophodnu za opste dobro zdravstveno stanje koze.