Proljev

Proljev
Liječenje ljekovitim biljem
  1. Kod dugotrajnog proljeva treba uzeti po 2 jedaće žlice ječma, zobi, pirike, koja se osim što se isjecka, još i u avanu dobro istuče (mora biti vrlo suha) a u mlincu sve zajedno samelje, pomiješa, stavi u litru vode i kuha pola sata. Zatim neka odstoji 15-20 minuta. Ocijedi se, po želji zasladi. Doda dosta soka od limuna i pije prije jela tri puta dnevno. 
  2. U čašu se nastruga divljeg kestena zajedno s korom. To se zalije dobrom domaćom šljivovicom i ispije. Preko noći stavlja se na trbuh oblog od toplog ulja. 
  3. Isprži se dvije žlice riže (kao da se prži kava). Kad je tako ispržena, doda se 200 g hladne vode, i kuha tako dugo dok se riža ne smekša. To se jede bez masti i soli. 
  4. U lončić već ocijeđenog čaja od kamilice zakuha se mala žlica samljevene prave kave, pomiješa se i, što je moguće to­plije, popije. 
  5. Četiri češnja bijelog luka usitniti i staviti u čašicu vin­skog octa i popiti. 
  6. Žličicu fine štirke staviti u čašicu komovice i to popiti. Ako proljev ne stane, treba odmah ponoviti. 
  7. Plod od štavelja: žlicu na 200 g vode kuhati 2-4 minute i ostaviti poklopljeno da stoji 10 minuta. Piti više puta dnev­no po malu šalicu. Koristi sigurno. Za djecu polovicu doze. 
  8. Suhe borovnice su najefikasnije sredstvo protiv proljeva pa bi ih trebalo imati svaka kućna ljekarna. 
  9. Bazgov plod osušen 8-10 komada dnevno prožvakati. Ili suhe borovnice žvakati. 
  10. Jednu žlicu usitnjene kore od primorskog šipka i 50 g rogača kuha se u pola litre vode 5 minuta. Od tog čaja uzi­ma se više puta dnevno po malu šalicu. 
  11. Skuha se jaka crna kava bez šećera, u nju nacijedi sok od limuna i popije. 
  12. Pomiješati po 50 g bijelog sljeza (korijen, list i cvijet), podbjela (list), crnog sljeza (list), kupine (list) i nane. Uzeti 5 žlica te mješavine i preliti litrom vrele vode, ostaviti po­klopljeno oko 3 sata, zatim ocijediti i piti nezaslađeno umje­sto vode. Djeci se daje isto uz dodatak 50 g kamilice. 
  13. Pomiješati po 50 g metvice (list) i kamilice. Od toga uzeti 3 žlice, preliti sa pola litre vrele vode, poklopiti, 2 sata ostaviti poklopljeno, zatim odliti i piti umjesto vode. 
  14. Pomiješati po 20 g nane, matičnjaka, dupčaca i trave ive. Od toga 3 žlice preliti sa pola litre vrele vode, pokriveno ostaviti 2 sata, zatim odliti i piti nezaslađeno umjesto vode. 
  15. Pomiješati po 25 g borovnice (list i plod), dunje (sjeme) i nane. Uzeti 3 žlice toga, preliti sa pola litre vrele vode, poklopiti i ostaviti 2 sata, zatim piti umjesto vode. 
  16. Pomiješati po 30 g lipe i kamilice, te po 10 g petrovca, ružina cvijeta, šipka i dupčaca. Od toga uzeti 3 žlice, preliti sa 5 decilitara vrele vode, poklopiti, ostaviti 1 sat, piti što toplije u toku dana.

Teški proljev
U čaj od suhe borovnice doda se čašica domaće komovice ili šljivovice. Treba jesti dobro pržene žgance i kompot od suhih šljiva. Ako bolesnik ima dobre zube, neka grize suhe kruške i njih jede.