Priprema biljnih lijekova

Priprema biljnih lijekova
Od svake biljke mogu se pripremiti ljekoviti napici na više načina. Međutim, najobičniji način pripreme jeste čaj.

Čaj - naljev - oparak - dobiva se na taj način što se stanovita količina svježeg ili suhog bilja jednostavno prelije izvjesnom količinom ključale vode, poklopi i ostavi 10-20 minuta stajati da se kvasi. Zatim se ocijedi, po želji zasladi, a kod nekih čajeva doda malo soka od limuna i tako pije. Lišće, cvijet, korijenje i kora u svakom slučaju moraju se prije upotrebe sitno isjeckati. Voda koju koristimo mora biti svježa i čista (iz bunara, a najbolje gdje je to moguće iz planinskog izvora).

Uvarak - kuha se stanovito vrijeme prema vrsti bilja. Potrebna količina korijenja i hrskavičnih dijelova stavi se u vodu i kvasi 3-4 sata. Zatim se sa istom vodom kuhaju po recepturi.

Vodene iscrpine dobiju se na taj način da se ljekovite biljke, koje sadržavaju sluzave tvari (korijen bijelog sljeza, list i cvijet bijelog sljeza, laneno sjeme i sl.) stave u priklad­nu bocu. U bocu se metne pola do jedne jedaće žlice gore navedenih iscrpaka na koje se nalije 300 gr mlake ili hladne vode. Bocu treba zatvoriti i koji put protresti. Nakon sat-dva procijediti, po volji zasladiti, hladno ili mlačno piti. Tvari koje stavljamo u bocu prethodno moraju biti usitnjene.

Alkoholatura se priprema od suhog ljekovitog bilja koje se kvasi u alkoholu. U jednu litru 96% jakog alkohola (špiri­ta) stavi se 8-10 jedaćih žlica suhog bilja koje ostavimo u boci 8-10 dana. Potrebno je dnevno po koji put bocu pro­tresti. Pije se razrijeđeno sa malo vode po recepturi.