Oči

Oči
Liječenje ljekovitim biljem

Upala 
  1. Uzeti kamilice, bazgova cvijeta, lazarkinje i ružinih la­tica u podjednakim dijelovima. Dobro pomiješati i od te mješavine jedaću žlicu preliti s pola litre ključale vode. Osta­viti poklopljeno 15 minuta. Nakon toga ocijediti. Tri male šalice odvojiti. Piti triput dnevno po malu šalicu. Ostatkom ispirati oči. 
  2. U kavenu žličicu mlake vode, stavi se nekoliko kapi pra­voga meda. Kad se dobro rastopi, time se mažu oči, ali se ne smiju trljati. Dobro čini i svježe vrcani med, ako se koja kap kapne u oči. 
Oči slabe
  1. Bokvice muške - 2 jedaće žlice, korijen valerijane - jedaću žlicu; rute - malu kavenu žlicu. Sve dobro pomije­šati i od te mješavine jedaću žlicu preliti s 3 decilitra klju­čale vode. Piti tri puta dnevno malu šalicu prije jela i oči is­pirati. 
  2. Tri jedaće žlice kamilice prelije se s pola litre ključale vode i ostavi jedan sat da se ohladi. Tad se procijedi, ali pri tom se pazi da tekućina ostane bistra - bez primjese kamilice. Tad se ispiru oči spužvom ili čistom krpicom koja se obilato namače u oparku. Oči se peru dva puta dnevno po nekoliko minuta. 
  3. Ako je magla pred očima, treba sok od dva veća limuna iscijediti u pola litre čiste bunarske vode i time zapljuskivati oči po nekoliko minuta - dva puta dnevno - sve dok oči ne ozdrave. 
Siva mrena
  1. Kupimo u trgovini šećer u prahu. Nije li dovoljno poput brašna - fino samljeven, mi ga još jednom samelje­mo ili stučemo. Uzmemo čistu slamku - odrežemo nožem ili škarama duljine od 10 cm. Tom slamkom neka netko od ukućana napuše u oči prah od šećera. I do dva puta dnev­no: ujutro i navečer. Za kratko vrijeme mrene će nestati. Kura traje do ozdravljenja. 
  2. 6-8 listova svježeg peršinovog lista operemo u čistoj vodi, prije spavanja s dobro opranim rukama. To lišće stavi­mo preko noći na oči i povežemo gazom ili čistom prokuha­nom bijelom krpom. Ujutro se u zamračenoj prostoriji zavoj skine. Nakon umivanja ruke se dobro operu sapunom. Za­tim u čistu zdjelu nalijemo hladne bistre vode (po moguć­nosti planinske). U tu vodu iscijedimo sok od dva poveća li­muna i rukama zapljuskujemo oči. To ponavljamo do ozdrav­ljenja.  
Slab vid
  1. U svako jelo stavljati malo majčine dušice, umivati oči 
    u vodi u kojoj se kvasila majčina dušica. To se ponavlja sve 
    dok se vid potpuno ne oporavi. 
  2. Ako peku oči, treba ih ispirati čajem od muške i ženske bokvice. 
  3. Obraze ne umivati vodom. Okolo očiju i vjeđe treba ma­sirati kiselim mlijekom ili sirutkom i poslije masiranja oči se dobro obrišu. Ujutro, prije objeda i prije spavanja oči se natrljaju pravim maslinovim uljem. Oči će ojačati, a vid znatno popraviti.
Kronična upala očiju 
Dvije litre bunarske bistre vode kuha se 20 minuta; nakon toga se u tu ohlađenu vodu stavi 8-10 bazgovih guba (rastu samo na starim visokim stablima koja su više stablo nego grm). Kada gube omekšaju, na svako oko stavi se dvije gube, a preko toga čisti bijeli zavoj. Preko zavoja veže se flanelska krpa. Kad se gube na očima osuše, stave se druge dvije koje se izvade iz prokuhane vode. Oblozi se mijenjaju čim gube postanu suhe. Za 8 dana oči ozdrave.

Gnojne oči
Vrlo dobre rezultate imao sam s liječenjem gnojnih oči­ju. Jednostavno sam na oči bolesnika stavio trulu jabuku sitno isjeckanu i preko toga zavoj. Preko zavoja gustu krpu. Za 8 dana oči su bile zdrave. 

Bolesne i suzne oči 
U četvrt litre vode stavi se žlica usitnjenog vidca. To pu­stimo da zakuha. Zatim se ostavi poklopljeno da stoji dok se ne ohladi do 30°C (tako da očima nije ni hladno ni vruće). Uzme se okrugla čašica koja se do polovine napuni gornjim čajem. Glavu treba nagnuti naprijed, a čašicu pritisnuti na očnu šupljinu tako da potpuno pristane. Sada se otvori oko. Zatim se glava digne i ponovno spušta (ne skidajući čašicu). To se ponavlja nekoliko puta: gore-dolje tako da čaj dobro opere oko. Za pranje svakog oka uzima se uvijek svježi čaj.

Oči gnojne i otečene
Usitnjenog peršinovog lišća - 2 žlice stavi se u 300 g vode i kuha 3-4 minute. Kroz gazu ili prokuhanu bijelu krpu to se procijedi i tom tekućinom oči ispiru. Preko noći stavljati obloge od sitnog čaja. Svakako se mora dobro procijediti.

Oči bolesne - upala
Jednu staklenku širokog grla napuni sa svježim cvijetom od bazge bez peteljke. Grlo staklenke zatvori se pergamen­tom ili celofanom i pusti da stoji 2—3 nedjelje na toplom mjestu ili na suncu. Kroz to vrijeme taložit će se na dnu sta­klenke crna tekućina. Kad cvijet dobije boju rđe, iscijedi se crna tekućina kroz čistu bijelu krpu ili gazu. Koliko bude te­kućine, toliko se doda 96% jakog alkohola. Dobro se promi­ješa i boca dobro zatvori. Prije upotrebe bocu treba dobro protresti da se talog pomiješa s alkoholom. Od te tekućine nakapa se malo na komadić vate, oko zatvori i vatu položi na bolno oko. Preko vate poveže se suha krpa, koja se s vatom ostavi preko noći na oku. Ponavlja se nekoliko večeri. Uju­tro se oko ispere mlačnim mlijekom ili čajem od kamilice, koja se mora procijediti preko čiste guste krpe.

Tuberkuloza očiju
Bazgovu gubu treba namočiti u vodu da omekša (ako je suha). Tako omekšanu gubu treba preko noći vezati na oči, a preko zavoja staviti suhu flanelsku krpu. Ponavlja se više noći.