Grlo

Liječenje biljem
Prirodno liječenje biljem - Bolesti grla
Bolest grla sa promuklošću:
  1. U pola litre vode stavi se šaka morske soli. Kad se sol rastopi, tom vodom ispirati grlo. 
  2. 100 grama lovorovog lista kuhati 5 minuta u 3 litre vode. Na lonac stavi se lijevak koji mora biti širi od lonca, a usko grlo treba okrenuti prema gore. Bolesnik se nagne nad lijevak i udiše paru. Pri tom mora paziti da ne opeče grlo. 
  3. 100 g lovorovog lista staviti u 3 litre vode i kuhati 5 mi­nuta. Nakon toga skinuti poklopac s lonca i staviti lijevak koji mora biti nešto veći od lonca. Nagnuti se nad taj li­jevak (koji je okrenut uskom stranom prema gore) i udisati ili ostaviti otvorena usta i tako grlo inhalirati. To se ponavlja svaku večer prije spavanja sve do ozdravljenja. Ukoliko nije u pitanju koja druga bolest, poboljšanje će se osjetiti već nakon 10 minuta. 
  4. Po 100 g sladića i korijena bijelog sljeza, komorača, podbjela (lista) i 50 g bijelog sljeza (list i cvijet) pomiješati, tri žlice toga preliti s pola litre vrele vode, poklopiti, 2 sata iza toga ocijediti i piti umjesto vode. 
Gripa:
  1. Nane, lincure - po 2 jedaće žlice, pelina pola jedaće žlice. Dobro promiješati i od te mješavine jedaću žlicu pre­liti sa 2 decilitra ključale vode, ostaviti 10-15 minuta sta­jati, zatim ocijediti i piti triput dnevno po šalicu ili svaki sat-dva po nekoliko gutljaja. 
  2. Šimšira divljeg, korijen ili kora - pola jedaće žlice, ka­milice, drenka korijena, stolisnika - po jedaću žlicu, lista jagode šumske 2 jedaće žlice. Priprema se kao pod 1. 
  3. List podbjela, cvijet bazge, korijen maslačka - po 2 je­daće žlice; cvijeta lipe, bokvice ženske - jedaću žlicu. Pri­prema kao pod 1. 
  4. U 2 decilitra vode ukuha se 4 jedaće žlice prave, fine samljevene kave, u to se nacijedi sok od jednog povećeg li­muna, ulije 4 jedaće žlice ruma i sve zajedno popije u tre­nutku kad se osjeća napad groznice. 
  5. U pola litre dobre komovice stavi se 4 jedaće žlice fino isjeckanog korijena od maslačka i ostavi sat-dva stajati. Te rakije, zajedno s korijenom, pije se po čašica triput dnevno. 
  6. Bazgov list, korijen angelike, kamilice, cvijet lipe, gospi­na trava, cvjetovi vrbe, list divizme, korijen aniša - od sva­kog uzeti po žlicu i krišku bijelog luka. Sve se dobro usitni, dobro promiješa. Od te mješavine mala kavena žlica prelije se s 200 g ključale vode i ostavi da stoji poklopljeno 15 mi­nuta. Pije se ujutro natašte i navečer po šalicu. 
Ranice u grlu:
Ako nastanu ranice u grlu, treba 2 žlice kamilice preliti s 300 g ključale vode, ostaviti pola sata poklopljeno da stoji. Nakon toga ocijediti i dodati nešto meda. Time se grlo ispire sve dok ne ozdravi. Obično traje dulje vremena.

Upaljeno grlo i krajnici:
Žlica grčkog sijena (slično je blijedom kukuruznom braš­nu) kuha se u 30 g vode 3-4 minute. Pije se između jela i poslije jela 6-10 mjeseci. Nakon toga bolesnik je posve zdrav.

Zapaljenje grla - mandule - angina:
  1. Bijeli sljez i crni korijen - od svakog po tri jedaće žli­ce - dobro promiješati. Od te mješavine uzeti jedaću žlicu na 2 decilitra ključale vode i ostaviti 10-15 minuta. Ocije­diti, dodati meda i time ispirati (grgljati) grlo. Može se malo svaki put i popiti. 
  2. Jedaću žlicu petrovca, jedna makova glavica (za djecu četvrtina glavice). Tome dodati još malu žlicu lanenog sje­mena. Ostalo kao pod 1. 
  3. Grlo se može ispirati i dobrom slanom komovicom više puta dnevno. 
  4. Pšenične mekinje dobro se navlaže octom u jednoj po­sudi. Na toploj peći to se dobro promiješa i ugrije koliko se može podnijeti. Time se zavije vrat preko noći. Dobro je prije toga vrat dobro izmasirati toplim lojem. 
  5. U gornju svrhu može se upotrijebiti i duhan: u šalici mlijeka skuhaju se 3 omanja lista duhana (ili mala pregršt prostog lulaša). Kad provri, ocijedimo i tom toplom teku­ćinom grgljamo više puta dnevno. Mlijeko se ne smije piti pošto tjera na povraćanje. Liječenje se ponavlja sve dok bo­lesnik ne ozdravi. 
  6. U litru vode stavi se 4-5 jedaćih žlica jelovog lišća (iglica) i ostavi sat-dva da se kvasi. Zatim 5 minuta kuhati i ostaviti poklopljeno da stoji 10 minuta. Nakon toga ocije­diti i tom vodom ispirati grlo, a topao list ocjeđevine sve­zati na bolno mjesto. To se ponavlja nekoliko dana svako jutro i večer. 
  7. Navodno je dobar i ovaj lijek: jedno prijesno jaje raz­muti se u zašećerenoj vodi i pije dva puta dnevno. 
  8. Dvije žlice brašna od bijelog kukuruza kuha se 1-2 mi­nute u 300-400 g vode. Taj lijek se pije dulje vrijeme po­slije jela, triput dnevno po šalicu. 
  9. Vrlo dobar lijek protiv uporne bolesti angine: dvije litre vode stavi se na štednjak. Kada voda zavri, doda se dvije dobre šake poljske preslice i kuha 10 minuta. Preslica se iz vode izvadi, stavi u usku vrećicu ili u žensku čistu čarapu, i vruća, koliko se može izdržati, omota oko vrata. Preko toga staviti suhu flanelsku krpu. Oblog se mijenja svaka 2-3 sata. Nakon osmog obloga bolesnik će biti zdrav. 
Kronična upala mandula:
U 300 g čistog nepatvorenog maslinovog ulja stavi se 4-5 arnikinih cvjetova i stavi na štednjak koji mora biti vruć. Ulje sa cvjetovima ne smije se pržiti. Kad se dobro ugrije, ostavi se da počiva 24 sata. Nakon toga se ocijedi, stavi u bocu i dobro začepi. Kad se ukaže potreba, tim lijekom liječe se rane u ustima i grlu.

Guša - struma:
  1. Gornju koru starog hrasta ili mlađeg drveta ostrugati, usitniti i 6 žlica staviti u pola litre vode. Kuhati 15-20 mi­nuta. Ručnik nakvasiti u toj tekućini i položiti na gušu. Po­vrh toga oviti topao šal i leći u krevet. Treba piti čaj od kadulje po nekoliko puta dnevno. 
  2. Gušu pod vratom liječi por-luk (njegova sredina). Izreže se na sitno, pomiješa s morskom soli i cvijetom od lji­ljana. Taj lijek treba priviti na gušu svaku večer prije spa­vanja.