Astma - Sipnja

Astma-Sipnja

Od astme danas boluje veoma mnogo ljudi. Astma se liječi kemijskim i biokemijskim lijekovima, promjenom mjesta boravka, kao i klimatskim liječenjem na obali i otocima našeg Jadrana. Međutim, ima i vrlo dobrih biljnih lijekova protiv astme koji se mogu pripremiti u obliku čajeva, prašaka i alkoholature. Evo nekoliko uspješnih recepata za liječenje astme.

  1. Dobro usitniti list i cvijet podbjela, korijen bijelog sljeza, cvijet i list divizme. Jednu jedaću žlicu te mješavine preliti sa 300-400 g ključale vode. Ostaviti poklopljeno 15 do 20 minuta. Zatim ocjediti, po želji zasladiti (po mogućnosti pravim pčelijim medom), dodati malo limunova soka, ako ga imamo pri ruci, i toplo piti prije jela tri puta na dan po jednu šalicu. Još je bolje, ako je moguće, svaki sat-dva piti po nekoliko gutljaja. 
  2. Omana i gaveza (korijen), po 2 jedaće žlice, pasje trave, majčine dušice, po 4 jedaće žlice. Priprema se isto kao i pod 1. 
  3. Žlica hmelja kuhanog nekoliko minuta u 100 g vina i 100 g vode, vrlo je dobar lijek protiv astme.
  4. Protiv proširenja pluća kod bronhijalne astme vrlo dobro koristi, naročito kod izbacivanja ispljuvka, alkoholatura od cijele biljke dragoljuba (bez korijena). Na svakih 100g 96% jakog alkohola stavi se u bocu jedna jedaća žlica usitnjenog lista divljeg dragoljuba, koji treba da se kvasi 6-8 dana. Nakon toga se ocijedi i uzima, razrijeđen s malo vode, dva do tri puta dnevno jednu kavenu žlicu.
  5. Astma cigarete koje se nabavljaju u ljekarnama odlično pomažu.
  6. Pržimo 30 dkg šećera. Kad šećer zarumeni, dodamo 9 jedaćih žlica meda i 3 oveće glavice crvenog luka, kojeg prethodno isjeckamo na sitno. Tome dodamo 1.500 g vode, sve zajedno dobro pomiješamo i stavimo kuhati - poklopljeno dok se ne ukuha 50% tekućine. Od vremena do vremena potrebno je malo poklopac podizati. Kad se stiša, uvarak procjedimo, stavimo u boce i dobro začepimo. Od tog lijeka uzima se prije jela jedna jedaća žlica. Za vrijeme liječenja zabranjeno je pušiti i uzimati alkohol.
  7. Astma se može izliječiti bijelim lukom na sljedeći način: u jednoj maloj žlici iskrižamo poveću krišku češnjaka.Drugom malom žlicom nastojimo iz njega istisnuti što više soka koji će izbiti na površinu. Tada stavimo žlicu u usta i duboko udišemo češnjakovo eterično ulje. Dah se zadrži i zrak ispusti kroz nos. To se čini 5 minuta, zatim se ta kriška luka okrene na drugu stranu i ponovo žlicom pritiska da izbije na površinu ulje, a postupak udisanjem traje opet 5 minuta. To se ponavlja s novom kriškom u ukupnom trajanju od 20 minuta. Zatim se bijeli luk s kruhom pojede. Tako se radi svaku večer 4-6 nedjelja.
  8. Uzme se nekoliko kriški bijelog luka, stavi u čistu bijelu prekuhanu krpu ili gazu i zdrobi kakvim prikladnim predmetom. Tada se na kocku šećera nakapa nekoliko kapi soka i pojede. To se ponavlja svakog jutra natašte do potpunog odzravljenja.
  9. Astmu i slaba crijeva liječi aniš. Dvije žlice aniša staviti u pola litre vode i kuhati 10 minuta.
  10. Naberite žare koprive i stavite do polovine litrenog lonca. Zatim dodajte 2 jedaće žlice gospine trave i 2 žlice nane (metvice). To se sve zajedno kuha 2-3 minute. Nakon toga se ostavi poklopljeno da stoji 10-15 minuta. Tada se ocijedi i pije triput dnevno po šalicu. Šest tjedana nećemo primjetiti nikakvo poboljšanje. Koncem sedmog i početkom osmog tjedna bolesnik će tri tjedna mnogo kašljati. Pluća se počinju čistiti, kašalj prestaje i bolesnik ozdravi (ali samo u tom slučaju ako uporno svaki dan tri put dnevno pije gore spomenuti čaj). Zabranjeno pušenje i alkohol.
  11. Prije spavanja stavite u tanjurić malo smole od bora i time kadite prostoriju u kojoj se spava. 
  12. Hren dobro očistimo (4 žlice naribamo) i stavimo u prikladnu posudu. Na hren nalijemo vinski ocat, toliko da hren bude po prilici 3 prsta ispod octa. Tada tu masu kuhamo tako dugo dok hren ne postane mekan. Zatim ga ocijedimo i u toj količini octa dodamo istu količinu meda. Sve kuhamo dok se ne zgusne. Dodamo kuhani hren i pustimo da još jednom provri. Kad se ohladi, stavimo u staklenku i od tog lijeka uzmemo svako jutro i večer po jednu žlicu. 
  13. Iscjeckanog korijena omana uzeti 1 žlicu i preliti to s 2 dcl vrele vode, poklopiti i kad se ohladi piti svaka dva sata zaslađeno medom. 
  14. Po 20 g aniša, podbjela (cvijeta) i 60 g podbjela (lista). Uzeti 3 žlice te smjese i kuhati u pola l vode , ostaviti da se ohladi i piti umjesto vode. 
  15. Pomiješati po 20g hajdučke trave (list) , podbjela, izopa, matičnjaka i crnog sljeza (cvijet). Tri žlice ove mješavine preliti sa pola litre vrele vode , poklopiti, ostaviti 2 sata, a zatim piti umjesto vode. 
  16. Pomiješati po 20g rosopasa, podbjela, pasjeg drena (plod) i petrovca. 3 žlice te mješavine preliti sa pola litre vrele vode, poklopiti i ostaviti 2 sata. Zatim ocijediti i piti 3 puta na dan pola sata prije jela.
  17. Uzeti po 20g aniša i podbjela (cvijet) te 10g podbjelova lista. Od toga uzeti 3 žlice i kuhati 10 minuta u pola litre vode. Ostaviti pokrito cijelu noć, zatim se pije umjesto vode. 

Astma srčana
  1. Četvrt kg meda pomiješati sa četvrt kg čajnog maslaca. U to dodati 3-4 žlice dobro izribanog hrena (miješati pola sata). Uzima se triput dnevno po kavenu žlicu. 
  2. Žare koprive, metvice i gospine trave u jednakim dijelovima dobro pomiješati. Od te mješavine uzeti žlicu na 200g ključale vode. Pije se dva puta dnevno. Mora se biti ustrajan, jer će se uspjeh osjetiti tek nakon dva mjeseca. Pušenje i alkohol mora se napustiti.
  3. Žlicu usitnjenog korijena velikog bedrinca stavi se u šalicu hladne vode i ostavi da stoji preko noći. Ujutro se procijedi, a na ostatak nalijemo šalicu ključale vode. Kad se ohladi, ocijedi se i prelije u prvu ocjeđevinu, Zasladi se sa žlicom pravog meda i pije se umjesto vode. 

Astma srčana i plućna

Pola kilograma crvenog luka se usitni, stavi se u lonac i pirja. Istovremeno u posebnu zdjelu stavimo pola kg šećera i sok ovećeg limuna i pirjamo. Kad je već oboje zarumenjeno, spojimo obje mase zajedno i zalijemo sa pola litre vode i pustimo da uzavri. Čim počne kuhati, odmah skinemo sa štednjaka . Kad se smlači, procijedimo, dodamo 3 žlice pravog pčelinjeg meda i nešto šećera. Sve dobro promiješamo i stavimo u staklenku sa širokim grlom i dobro zatvorimo. Od tog lijeka uzima se po malu žlicu prije jela 3 put dnevno.